Kultura

Od 10. do 13. jula

Počinje šesti WARM festival u Sarajevu

10/07/2019

Ove godine program festivala uključuje sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici.

Sarajevo će od 10. do 13. jula biti domaćin WARM festivala. Šestu godinu za redom će se okupiti reporteri koji su izvještavali iz ratnih područja, fotografi, umjetnici, aktivisti i istraživači koji se kroz posao svakodnevno bave savremenim konfliktima.
Danas je u kinu Meeting point održana i press-konferencija na kojoj je predstavljen program ovogodišnjeg WARM (War Art Reporting & Memory) festivala.

“Ove godine na WARM festivalu uveli smo novi program – prvu regionalnu akademiju za mlade novinare, istraživače i umjetnike iz regiona Zapadnog Balkana i svijeta, kako bi zajedno učili i diskutovali o inovativnim pristupima izgradnji mira, postkonfliktnoj rekonstrukciji i prevenciji sukoba”, rekao je Remy Ourdan, osnivač WARM fondacije.

WARM Festival ove godine u svom programu ima poseban dan posvećen Bosni i Hercegovini kroz komemoraciju i sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici.

“Kroz posebno partnerstvo sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične tribunale, 11. jula, organizujemo set diskusija, terenskih posjeta, posjeta arhivima MKSJ-a, te regionalnu premijeru dokumentarnog filma Genocid u Srebrenici: Nema mjesta poricanju”, dodala je Velma Šarić iz WARM fondacije.

U sklopu WARM festivala, od 10. do 19. jula će na Akademiji scenskih umjetnost biti postavljena izložba istaknutog BH fotografa i dobitnika Pulicerove nagrade Damira Šagolja ‘Through the Looking Glass – First 25 years’. U saradnji sa SFF- om realizuje se i Bosanski dan, a kako bi se skrenula pažnja na značaj obilježavanja 11. jula, biće prikazan i film Alena Drljevića ‘Muškarci ne plaču’.

WARM festival u Sarajevu na jednom mjestu okuplja ratne izvještače, fotografe, akademike, mlade ljude, umjetnike, kako bi kroz jednu jedinstvenu platformu govorili o konfliktima i ratovima u cijelom svijetu.

Organizator festivala je WARM, međunarodna fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji, te izgradnji memorije. Fondacija je posvećena i promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.