Kultura

vlada tk

Podrška Festivalu sevdalinke ‘Sevdalinko u srcu te nosim’

23/09/2021

Udruženje muzičkih umjetnika TK već 13 godina kontinuirano se zalaže da sačuva izvornu pjesmu sevdalinku od zaborava

Vlada Tuzlanskog kantona pruža podršku 13. po redu Festivalu sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim” a koji će biti održan od 2. do 4. novembra 2021. godine u Tuzli.

Tim povodom danas su premijer TK Kadrija Hodžić i ministar za kulturu sport i mlade TK Zlatan Muratović održali sastanak sa organizatorima Festivala – predsjednicom Udruženja muzičkih umjetnika TK Ramizom Milkunić, umjetničkim rukovodiocem Festivala sevdalinke Dejanom Milkunićem i članom organizacionog odbora Rašidom Milkunićem.

Udruženje muzičkih umjetnika TK već 13 godina kontinuirano se zalaže da sačuva izvornu pjesmu sevdalinku od zaborava. U decembru 2016. godine podnijeli su inicijativu Komisiji za saradnju sa UNESCO-om da se sevdalinka nominira za upis na UNESCO-vu listu kao kulturna nematerijalna baština.

Premijera Hodžića upoznali su sa dosadašnjim aktivnostima u pogledu uvrštavanje sevdalinke na UNESCO-ovu.

Hodžić je kazao da će, ukoliko sevdalinka bude uvrštena na UNESCO-vu listu, to biti najvažniji kulturni događaj decenije, poručivši da je veliko zadovoljstvo Kantonalne vlade da to podrži, te da će Vlada TK i resorno ministarstvo nastaviti pružati podršku Festivalu sevdalinke, saopćeno je iz Vlade TK.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.