Kultura

Novogradski dani 2019

Poetska večer na Dobrinji posvećena Sergeju A. Jesenjinu

22/06/2019

Muzičko-poetski performans upotpunjen je kompozicijama u duhu ruske muzike, a kazivanja svake pjesme propraćena su muzičkim motivima ruskog podneblja

U ugodnom ambijentu baše Centra za kulturu – vila Hadžihalilovića sinoć je održa književna večer posvećena poeziji Sergeja Aleksadroviča Jesenjina. Poetsku večer  priredilo je Udruženje građana “Behar” u saradnji sa Općinom Novi Grad Sarajevo, u okviru 23. manifestacije “Novogradski dani 2019.”

Stihove Jesenjinovih pjesama praćene zvucima gitare kazivali su Izet Mujezin, Jasna Primorac, Šejla Jelić, Selma Hujdurović i Lamija Mujezin, a za muzički dio programa pobrinuli su se profesor gitare Enes Ibričević i Mario Pejić koji je bio zadužen za vokal.

O Sergeju A. Jesenjinu, pjesniku imažinizma govorio je Izet Mujezin.

“Jesenjin je jedna vrlo zanimljiva pjesnička pojava i danas se njegova djela smatraju civilizacijskom baštinom. To je pjesnik koji je u svom 30-godišnjem životu iza sebe ostavio snažno djelo. Ono što je specifično za njega je da je to pjesnik u čijim pjesmama se osjećao njegov fatalni kraj. Njegove pjesme uglavnom su tužne. Jednom takvom emotivcu, čovjeku koji je svijet doživljavao na jedan specifičan način, željeli smo posvetiti jedno veče”, kazao je Mujezin, koji i sam piše poeziju, a iza njega je veliki broj pjesama.

S obzirom na to da je Jesenjin za svog života nosio leptir-mašnu i pušio lulu, u okviru programa promovisana je i knjiga “Mašne”, te predstavljena kolekcija kreacija leptir-mašni, autora Radoslava Raše Marjanovića, kao ikolekcija lula Ante Vrankića.

Marjanović i Vrankić govorili su o lulama i leptir-mašnama, kao ukrasnim detaljima, modnim dodatcima i statusnim simbolima pretežno muške populacije, njihovom značenju u modnoj kulturi muškaraca sa stilom i ukusom, te tradiciji sarajevskih džentlmena.

Muzičko-poetski performans upotpunjen je kompozicijama u duhu ruske muzike, a kazivanja svake pjesme propraćena su muzičkim motivima ruskog podneblja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.