Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poljski film “The Offsiders” o socijalnoj pravdi prikazan u Sarajevu (VIDEO)

film

Projekcija poljskog filma “The Offsiders”, koji ističe problem beskućništva, upriličena je večeras u Sarajevu povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde.

Film prikazuje grupu poljskih beskućnika koji pokušavaju da odu na Svjetsko prvenstvo beskućnika u fudbalu.

Ambasador Poljske u BiH Andrzej Krawczyk pojasnio je u uvodnom obraćanju da je film univerzalna priča o tome da zajednička težnja ka ispunjenju sna, koliko god zvučala apsurdno, može povezati čak i ljude koji žive na marginama društva, u estremnoj formi egzistencije kao što je beskućništvo.

Dodao je da su to društveni problemi koji postoje u Poljskoj, Bosni i Hercegovini ali i u Evropskoj uniji i cijelom svijetu, a da je na svima nama da ne zatvaramo oči i ne pravimo se da ti problemi ne postoje.

– Socijalna isključenost je izazov s kojim se suočavaju sva moderna društva i ona zahtjeva naš politički i moralni odgovor. Bitno je istaći da je Evropska unija posvetila tzv. Paket socijalnih investicija koji je osnov za izradu odgovarajućih socijalnih politika u državama članicama – rekao je ambasador Krawczyk.

Na Svjetskom prvenstvu beskućnika u fudbalu koje film prikazuje, osim poljske nastupila je bh. reprezentacija beskućnika a njen koordinator Elmedim Škrebo iz Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS kazao je da je ta priča dokaz da se sport može koristiti za pozitivne promjene u životu ljudi s margina društva.

Projekciju filma organizirao je EU info centar u saradnji s Ambasadom Poljske u BiH.