Kultura

Historijski muzej BiH

Pomjereno otvaranje izložbe “SAD u bh. štampi do početka Velikog rata”

29/10/2018

Izložba će u Historijskom muzeju BiH biti postavljena od 30. oktobra do 4. novembra

Izložba „SAD u bh. štampi do početka Velikog rata“, koju Mediacentar Sarajevo otvara 30. oktobra u 17:30 u Historijskom muzeju BiH, pokazat će javnosti kakve su vijesti dolazile iz zemlje hiljadama kilometara daleko od Bosne i Hercegovine. Na 30-ak izložbenih panoa

posjetioci izložbe moći će čitati tekstove o Sjedinjenim Američkim Državama objavljene od 1866. godine do 1914. godine, tj. do početka Velikog rata.

U bh. štampi pojam Amerika po prvi put se pominje u drugom broju Bosanskog vjestnika, koji je pokrenut 1866. godine, kada je aktiviran i transatlantski telegrafski kabl. U praksi je to značilo da su vijesti iz daleke i prekookeanske zemlje u Europu, ali i obrnuto, dolazile mnogo brže nego ranije. Vijesti su stizale brzinom od osam riječi u minuti, za razliku od ranijeg desetodnevnog putovanja brodom. Tako su se stvorili uslovi za početak otkrivanja Amerike, i svega onoga što se tamo događa, kroz novine koje su izlazile u BiH.

Kroz narednih pola stoljeća novinari i novinarke u BiH izvještavali su javnost u BiH o događajima i pojavama iz Sjedinjenih Država koje su u to vrijeme ovdašnjoj publici mogli izgledati nevjerovatno, moguće i teško za pojmiti. U tekstu objavljenom avgusta 1895., stoji da se u New Yorku i Chicagu grade „ogromne kuće“ na 12-14 spratova i da te kuće u dužinu imaju 62 metra i širinu 45 metara. Tadašnja arhitektutra u BiH nije poznavala takav stil gradnje, a toliko visoke zgrade u Sarajevu mogle su se vidjeti tek po završetku Drugog svjetskog rata.

Na otvaranju izložbe govorit će Leah Pease, direktorica Ureda za odnose sa javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Borislav Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo i urednik izložbe, Dragan Golubović, voditelj digitalnog arhiva štampe INFOBIRO. Priprema izložbe finansirana je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).

Izložba će u Historijskom muzeju BiH biti postavljena od 30. oktobra do 4. novembra nakon čega kreće na turneju kroz druge gradove Bosne i Hercegovine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.