Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upriličena svečanost

Pomoć Japana Arhivu BiH u osposobljavanju laboratorija za mikrofilm

arhiv bih334

Radovi su na popravci opreme iznosili oko 40.000 eura

Arhiv Bosne i Hercegovine i Ambasada Japana u BiH upriličili su danas svečanost povodom završetka projekta obnove mikrofilmske opreme koja je dostavljena iz Japana i instalirana u tu državnu arhivsku instituciju 2006. godine.

Direktor Arhiva BiH Saša Klepić podsjetio je da je od spomenute godine do danas uz pomoć te opreme urađeno 600.000 kopija mikrofilmova.

Naveo je da je doniranoj opremi nakon višegodišnje upotrebe bila potrebna rekonstrukcija, te da su se za pomoć obratili Vladi Japana koja im je izišla u susret.

Ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto ističe da je Vlada Japana donirala opremu laboratoriji za mikrofilmovanje dokumenata u vrijednosti od oko 300.000 eura.

– Projekat je bio doniran putem granta za kulturu koji se inače samo jednom donira jednom primatelju. Napravljen je izuzetak za potrebe Arhiva BiH zbog nužnosti popravke donirane opreme – rekao je ambasador.

Podvukao je da je izuzetak napravljen zbog važnosti i značaja građe koja se prenosi na mikrofilmove pomoću ove opreme.

On je ustvrdio da su radovi na popravci opreme iznosili oko 40.000 eura.

Japanski ambasador je istakao značaj očuvanja starih dokumenata, ocjenjujući ih bitnim jer ostaju budućim narašatajima. Podvlači također da je Arhiv Bosne i Hercegovine dosta dokumenata, među kojima i oko 40.000 novina, prebacio na mikrofilm, naglasivši da u tom pravcu treba nastaviti raditi.