Phumzile Mlambo-Ngcuka

Posjeta visoke dužnosnice UN-a Galeriji 11/07/95

galerija197

Posebno je bila zainteresovana za trenutno stanje preživjelih žena Srebrenice i postojanje sistema psihosocijalne podrške preživjelima

Galeriju 11/07/95 u Sarajevu posjetila je u nedjelju Phumzile Mlambo-Ngcuka, generalna podsekretarka Ujedinjenih nacija i izvršna direktorica UN Women – agencije posvećene ostvarivanju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena.

Delegaciju predvođenu s Phumzile Mlambo-Ngcuka kroz Galeriju je proveo njen direktor i osnivač Tarik Samarah, koji je kroz objašnjenja fotografija izloženih u okviru stalne galerijske postavke, govorio o posljedicama genocida u Srebrenici. Stalna postavka Galerije 11/07/95, kroz različite dokumentarne i umjetničke forme, nastoji da prezentira suštinu priče o genocidu u Srebrenici, uzroke i posljedice ovog zločina, kao društvene mehanizme koji generiraju nasilje.

Phumzile Mlambo-Ngcuka, naročito dirnuta temom i sadržajem Galerije 11/07/95, posebno je bila zainteresovana za trenutno stanje preživjelih žena Srebrenice i postojanje sistema psihosocijalne podrške preživjelima.

Nakon prolaska kroz Galeriju, Mlambo-Ngcuka razgovarala je sa profesorom RMIT Univerziteta (Centre for Social and Global Studies, RMIT University) Harizom Halilovićem koji je govorio o identitarnim posljedicama s kojima se susreću preživjeli s obzirom na trenutno stanje u Bosni i Hercegovini.

– Ova beskrajna temporalnost i iščekivanje prošlosti se protežu i kroz vrijeme i kroz prostor, i ostavljaju ratne udovice sa ograničenim mogućnostima da nastave dalje i ponovno se otkriju u nekim novim ulogama i identitetima – rekao je između ostalog Halilović.

Samarah je Phumzile Mlambo-Ngcuka poklonio print fotografije na kojoj je prikazana majka iz Srebrenice ispred kuće Ane Frank u Amsterdamu, kao i katalog izložbe “Srebrenica”, saopćeno je iz Galerije 11/07/95.