Kultura

Narodno pozorište Tuzla

“Posljednja ljubav Hasana Kaimije” pred kraj XVIII festivala bh. drame

30/04/2019
Foto: D. Jurišić

Poseban kvalitet ove predstave je način na koji se sve nabrojano predočilo publici - nenametljivo, s mjerom, a istovremeno potpuno jasno i otvoreno

Pretposljednji dan XVIII festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2019. sinoć je u okviru Takmičarskog programa odigrana predstava “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” rađena prema djelu Derviša Sušića, u režiji Gorana Damjanca i produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.

– “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” nikad nije prestao biti aktuelan komad. Njegov povratak na scenu je izuzetno značajan za Narodno pozorište u Tuzli, ali i Tuzlu. Propitivanje odnosa moći, vlasti i naroda, različitih nivoa vlasti i različitih nivoa ljudske strasti ali i strahova, nikad, čini se, nije aktuelnije nego danas. Promjena kroz pobunu, odnosno njena nemogućnost, posebno kad govorimo o makroplanu, naglašava mogućnost promjene na mikroplanu – na kraju priče niko od likova nije ostao isti – navodi se u saopćenju BNP-a Zenica.

Baveći se odnosom vlasti i potčinjenih, bogatih i siromašnih, moćnih i nemoćnih u jednom historijskom trenutku naše prošlosti, predstava se bavi nama sadašnjim, podsjećajući nas na naše stanje, na naše mogućnosti i na našu, ne tako blistavu, sudbinu.

Poseban kvalitet ove predstave je način na koji se sve nabrojano predočilo publici – nenametljivo, s mjerom, a istovremeno potpuno jasno i otvoreno. Onako kako je Sušić pisac za one koji znaju da čitaju, “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” je predstava za one koji znaju da gledaju.

Uloge su ostvarili Damir Mahmutović, Adnan Omerović/Dražen Pavlović, Irma Zukić, Elvis Jahić, Edis Žilić, Remira Osmanović, Milenko Iliktarević, Siniša Udovičić, Midhat Kušljugić, Nedim Malkočević, Samed Alić, Enver Hasić, Jasmina Dedić, Luka Spasojević, Mirza Mujagić.

Isti dan, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica upriličeno je predstavljanje knjige Ifete Čirić-Fazlija “Leaping across the Miles: Essays in British Contemporary and American Drama”, o kojoj su pored autorice govorili Amira Sadiković i Nedžad Fejzić.

Posljednjeg dana XVIII festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra večeras će u okviru Takmičarskog programa biti odigrana predstava “Sjećaš li se Doli Bel”, prema djelu Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića i u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Poslije predstave, u 23.59 sati Stručni žiri, Novinarski žiri i Žiri publike saopćit će odluke o festivalskim nagradama, čime će zvanično biti zatvoren 18. festival bh. drame i autorskog teatra Zenica 2019, saopćeno je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.