Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narodno pozorište Tuzla

“Posljednja ljubav Hasana Kaimije” pred kraj XVIII festivala bh. drame

posljednja ljubav hasana kaimije (11)

Poseban kvalitet ove predstave je način na koji se sve nabrojano predočilo publici – nenametljivo, s mjerom, a istovremeno potpuno jasno i otvoreno

Pretposljednji dan XVIII festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2019. sinoć je u okviru Takmičarskog programa odigrana predstava “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” rađena prema djelu Derviša Sušića, u režiji Gorana Damjanca i produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.

– “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” nikad nije prestao biti aktuelan komad. Njegov povratak na scenu je izuzetno značajan za Narodno pozorište u Tuzli, ali i Tuzlu. Propitivanje odnosa moći, vlasti i naroda, različitih nivoa vlasti i različitih nivoa ljudske strasti ali i strahova, nikad, čini se, nije aktuelnije nego danas. Promjena kroz pobunu, odnosno njena nemogućnost, posebno kad govorimo o makroplanu, naglašava mogućnost promjene na mikroplanu – na kraju priče niko od likova nije ostao isti – navodi se u saopćenju BNP-a Zenica.

Baveći se odnosom vlasti i potčinjenih, bogatih i siromašnih, moćnih i nemoćnih u jednom historijskom trenutku naše prošlosti, predstava se bavi nama sadašnjim, podsjećajući nas na naše stanje, na naše mogućnosti i na našu, ne tako blistavu, sudbinu.

Poseban kvalitet ove predstave je način na koji se sve nabrojano predočilo publici – nenametljivo, s mjerom, a istovremeno potpuno jasno i otvoreno. Onako kako je Sušić pisac za one koji znaju da čitaju, “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” je predstava za one koji znaju da gledaju.

Uloge su ostvarili Damir Mahmutović, Adnan Omerović/Dražen Pavlović, Irma Zukić, Elvis Jahić, Edis Žilić, Remira Osmanović, Milenko Iliktarević, Siniša Udovičić, Midhat Kušljugić, Nedim Malkočević, Samed Alić, Enver Hasić, Jasmina Dedić, Luka Spasojević, Mirza Mujagić.

Isti dan, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica upriličeno je predstavljanje knjige Ifete Čirić-Fazlija “Leaping across the Miles: Essays in British Contemporary and American Drama”, o kojoj su pored autorice govorili Amira Sadiković i Nedžad Fejzić.

Posljednjeg dana XVIII festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra večeras će u okviru Takmičarskog programa biti odigrana predstava “Sjećaš li se Doli Bel”, prema djelu Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića i u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Poslije predstave, u 23.59 sati Stručni žiri, Novinarski žiri i Žiri publike saopćit će odluke o festivalskim nagradama, čime će zvanično biti zatvoren 18. festival bh. drame i autorskog teatra Zenica 2019, saopćeno je.