Kultura

“Urban samo/do/prinos”

Posljednji dan 6. Inrenacionalnog Art festivala “Grad” u čast Svjetskog dana mira

20/09/2022

U povodu Međunarodnog dana mira - 21. septembra, od 11.00 do 13.00 sati, Internacionalni art festival “Grad” u saradnji sa Međunarodnim centrom za mir, organizuje “Memorijalni marš mira 2022” koji će biti realiziran na trasi Evropskog karavana mira

Završnog dana 6. Internacionalnog art festivala “Grad”, koji se ove godine održava pod motom “Urban samo/do/prinos”, 21. septembra, za građane Sarajeva je pripremljen bogat program.

U Galeriji OC Skenderija, sa početkom od 10.00 sati na konferenciji za medije, bit će prezentirana foto monografija i video izložba Zorana Filipovića pod nazivom “93”. Na konferenciji za medije osnivač i direktor Festivala Ibrahim Spahić rezimirat će rezultate 6. Internacionalnog art festivala “Grad”, te provesti učesnike kroz galeriju i atelje umjetnika.

U povodu Međunarodnog dana mira – 21. septembra, od 11.00 do 13.00 sati, Internacionalni art festival “Grad” u saradnji sa Međunarodnim centrom za mir, organizuje “Memorijalni marš mira 2022” koji će biti realiziran na trasi Evropskog karavana mira.

“Memorijalni marš mira 2022” počinje na platou OC Skenderija, a završava pokraj Sunčanog sata na zgradi ZOI. Zainteresirani građani Sarajeva mogu učestvovati u “Memorijalnom maršu mira 2022”.

U okviru posljednjeg dana 6. Internacionalnog art festivala “Grad”, 21. septembra, bit će održana “Šahovska saga” u Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo (Velešići), u terminu od 13.00 do 15.00 sati. U okviru Festivala “Grad”, 21. septembra, održat će se ZOOM “Mirovni forum Mediterana”, od 17.00 do 18.00 sati.

Posljednjeg dana Festivala “Grad”, u galerijskom prostoru OC Skenderija, sa početkom od 18.00 sati, bit će održana i treća, završna noć “Poetskog maratona za mir u Evropi i svijetu i protiv nasilja i rata”.

Program se realizira u saradnji 6. Internacionalnog art festivala “Grad” i P.E.N. Centra u BiH. Program koordinira i moderira pjesnik i predsjednik P.E.N. Centra BIH, Asmir Kujović, a učestvuju Bisera Alikadić, Mile Stojić, Ferida Duraković, Hadžem Hajdarević, Goran Simić, Fadila Nura Haver, Goran Samardžić, Ahmed Burić, Mustafa Zvizdić, Šefik Daupović, Jasmina Hanjalić, Sejad Durak, Fuad Kovač, Goran Vrhunc, profesor gitare Enes Ibričević i drugi.

Šesti Internacionalni art festival “Grad” zatvorit će 21. septembra dva koncerta klasične muzike. Koncert operskih arija pod nazivom “Koncert za mir” počinje od 19 sati. Program će izvesti sarajevski umjetnici Amila Ravkić (mezzosopran), Erol Ramadanović (bariton), Hana Salihović (sopran), Fuad Šetić (klavir).

– Koncert Camerata Balkania Trio – “VaClaF in Sarajevo” bit će održan sa početkom od 19.30 sati. Prvi građanski Internacionalni art festival “Grad”, u saradnji sa Art Link fondacijom iz Beograda, premijerno će predstaviti Camerata Balkania Trio, u sastavu Andrea Nikolić (violina), Eva Radomi Karadža (viola), Nejla Komar (violončelo). Oba koncerta će biti realizirana u Dvorani “Cvjetko Rihtman” Muzičke akademije u Sarajevu – saopćeno je.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.