Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Postavka djela Mersada Berbera u Vijećnici do 15. septembra

berber

Iako je bilo predviđeno da posthumna izložba djela Mersada Berbera traje do 6. septembra, zbog velikog interesovanja posjetilaca odlučeno je da se postavka zadrži u Vijećnici do 15. septembra, te će posjetioci biti u mogućnosti do tog perioda svakim danom pogledati izložbu od 10 do 20 sati – potvrdili su Feni iz uprave JP Sarajevo.

Također, želja uprave JP Sarajevo je da što veći broj školskih grupa posjeti Vijećnicu i pogleda ovu izložbu te je i to jedan od razloga zašto će trajanje izložbe biti do 15. septembra.

Postavku u Vijećnici je od 7. jula do 3. septembra vidjelo 19.058 ljudi.

Izložba slika Mersada Berbera pod nazivom “Mersad Berber-Alegorija Bosne” otvorena je 6. jula u arhitektonski prilagođenom holu sarajevske Vijećnice. Riječ je o najvažnijim djelima Mersada Berbera, nastalim u ciklusima od šezdesetih godina do njegove smrti.

Mersad Berber rođen je 1. januara 1940. godine u Bosanskom Petrovcu. Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani završio je 1963. u klasi prof. Maksima Sedeja, a poslijediplomski studij grafike 1965. na istoj instituciji kod prof. Rikarda Debenjaka.

Berberov opus razvijao se u minulim desetljećima kroz stvaralačke cikluse rađene u klasičnim likovnim tehnikama: ulje na platnu, crtežu i grafici, a svakako treba reći da je njegova djelatnost u scenografiji također značajna.

Kritika je iščitavala u njegovom stvaralaštvu autentičnog pjesnika Bosne u kojem je narativna komponenta prepoznatljivog tematskog ishodišta oblikovna specifičnom likovnom izražajnošću.