Kultura

U galeriji ULUPUBiH

Postavka “Nevidljiva izložba” Aleksandre Nine Knežević

16/02/2021

Izložba će biti otvorena do 23. februara

Postavka radova “Nevidljiva izložba” Aleksandre Nine Knežević bit će otvorena danas u Galeriji Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH (ULUPUBiH).

Na izložbi će biti prikazane ilustracije nastale zadnjih pola godine djelovanja te bosanskohercegovačke dizajnerice.

Jedan dio izložbe se odnosi na ilustracije inspirisane gradovima, koji se spominju u knjigama “Sarajevo između legendi i historije” Amira Ljubovića i gradovi o kojima piše talijanski pisac Italo Calvino u knjizi “Nevidljivi gradovi”, gdje opisuje 55 gradova, a svi nose ženska imena. Osim gradova tu su i portreti umjetnika poput Davida Bowia, Oscara Wildea, Le Corbusiea, Lenona, Edgara Alana Poa…

Izložba će biti otvorena do 23. februara.

Književnik i novinar Ahmed Burić o izložbi Aleksandre Nine Knežević zapisao je da je autorica iskoračila u novi, kosmički prostor u kojem, kako je naveo, kao da ispunjavajući sebe, ispunjava neki calvinovski, neki naš i neki svoj dug, u kojem sve te gradove izvodi u jedan novi medij i nudi nam svoje slike nevidljivih gradova.

– Da bi smo posjetili sve te gradove, moramo imati vlastitu maštu. Ili slijediti maštu Nine Knežević. Odnosno umjetnika koji nam pomažu stići do imaginarnih svjetova, za koje smo mislili da ih nikada nećemo vidjeti. Sarajevo. Koliko priča stane u tih osam slova? I koliko slika. Bezbroj. Fragmentacija naše sadašnjosti i vrijeme koje nas melje nekakvom centrifugom straha od bivanja – često nas odvlači od promišljanja zašto smo uopće na nekom mjestu, i kako nas to mjesto određuje. Ili, mi njega – zapisao je između ostalog Ahmed Burić.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.