Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Postavljena fotografska serija “Tabernakul” autora Andreja Ðerkovića

Tabernakul – Andrej Djerkovic

Fotografska serija “Tabernakul” sarajevskog umjetnika Andreja Ðerkovića, koja se sastoji od šest fotografskih triptika centralnih trgova Barcelone, Havane, Istanbula, Nirnberga, Pariza i Ciriha nastalih između 2013. i 2017. godine, postala je danas dio kolekcije Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Simbolika fotografija je i u vremenu kada su nastajale, kao što su fotografije sa istanbulskog trga Taksim napravljene tokom socijalnih protesta 2013. godine ili fotografije trga Sant Felip Neri u Barseloni na dan 80. godišnjice Španskog građanskog rata.

Fotografije iz kubanske prijestolnice Havane urađene su uoči historijske posjete američkog predsjednika Baracka Obame, dok su fotografije iz Pariza, napravljene nekoliko dana poslije terorističkih napada u novembru 2015. godine, kada je trg Place de République postao centralno mjesto okupljanja i omaža žrtvama.

Vodeći se izvornom zadaćom Muzeja koji se bavi historijom, autor je želio da ova fotografska serija koja prati historijske promjene u svjetskom razmjeru, nađe svoj dom u instituciji kakva je Historijski muzej BiH, navedeno je u saopćenju Muzeja.

Ovaj svojevrsni “work in progress” će se vremenom nadopunjavati (novi triptik urađen ove godine prikazuje Trg nezavisnosti Majdan u Kijevu na kojem se 2013. godine, održala “Narandžasta revolucija”), tako da će se kontinuiranim trajanjem fotografskog procesa i muzejska kolekcija uvećavati.

Postavka “Tabernakul” je premijerno bila postavljena u junu 2016. godine u Galeriji Duplex 100m2 u Sarajevu te iste godine pod komisarijatom Ane Borralho u okviru Festivala “Verão Azul” u Loulè i Lagosu u Portugalu. U februaru 2017.godine, izložba je postavljena u Galerie Atmosphére u Ženevi, a slijede postavke u Barseloni, Parizu i Istanbulu.

Kao i u liturgijskom redoslijedu fotografirana mjesta se u ovom postavu gledaju kao svetohraništa, mjesta “molitve i štovanja” savremenog društva, a prijevod latinske riječi “tabernakul” na hrvatski znači svetohranište.

Autor Andrej Ðerković rođen je 1971. godine u Sarajevu gdje je završio školu Primijenjenih umjetnosti. Samostalno je izlagao u Palestini, Sjevernoj Irskoj, Crnoj Gori, Kanadi, Švicarskoj, Danskoj, Italiji, Španiji, Grčkoj, Nizozemskoj, Srbiji, Francuskoj, Gruziji, Hrvatskoj, Engleskoj, Makedoniji, San Marinu, Turskoj, Sloveniji, Belgiji, Njemačkoj, Portugalu, BiH, Libanu, Albaniji, Kneževini Lihtenštajn, Ukrajini, Švedskoj, Vatikanu, Meksiku, Urugvaju, na Kubi i Novom Zelandu.