Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

galerija zvono

Posthumna izložba ratnih fotografija Zorana Kanlića

GALERIJA ZVONO (1)

Zoran Kanlić rođen je 1954. godine. Život je posvetio fotografiji

Povodom druge godišnjice smrti fotografa Zorana Kanlića Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono organizuje izložbu njegovih fotografija. Riječ je o fotografijama ratnih portreta Sarajeva koja se u Zvonu realizuje zahvaljujući ideji i konceptu njegovog prijatelja i kolege, fotografa Zorana Lešića.

Izložba će biti otvorena u utorak, 2. avgusta u 18.00 sati u Galeriji Zvono (prostor Galerije Charlama Depot).

-Ideja odlaska na izložbu fotografija snimljenih za vrijeme rata u Sarajevu definitivno stvara određene predrasude o radovima koje će biti predstavljeni. Zoran Kanlić, svjestan te činjenice, a i pretpostavke da će većina fotografija koje će nastati u Sarajevu za vrijeme rata prikazati razaranja, krv i stradanja, odlučio se za sasvim drugačiji pristup. Obilazio je kafiće i klubove koji su (nekako) radili za vrijeme rata i fotografisao ljude koje je poznavao iz, kako on kaže, „normalnog“ života. Parove koji plešu, prijatelje koji uživaju u cigareti i kafi. Snaga njegovih fotografija leži upravo u tom bolno iskrenom prikazivanju očaja, usamljenosti i praznine čovjeka izgubljenog u ratu.

On je tim, na izgled ne-ratnim, fotografijama zapravo dao najvjerniju prezentaciju rata i stradanja civila u ratnom Sarajevu. Crno-bijela tehnika, koju je možda koristio više iz nužnosti, a tek onda kao preferirani izbor, savršeno odgovara raspoloženju. Kanlić je majstorskim printom izvukao najviše iz negativa koje je obrađivao u najneobičnijim okolnostima – napisao je Zoran Lešić povodom Kanlićeve izložbe koja je prvobitno bila predstavljena u Holandiji u sklopu Eastern Neighbor Film Festival – Filmhuis.

Zoran Kanlić rođen je 1954. godine. Život je posvetio fotografiji.

Radio je u sarajevskom Odboru Zimskih olimpijskih igara 1983. i ‘84. godine. Pravio je fotografije za omote CD-a. Radio je u njemačkoj agenciji Bus. Bio je fotograf na snimanju filma „Savršeni krug“ reditelja Ademira Kenovića. Bio je jedan od prvih fotoreportera magazina Slobodna Bosna i Dani.

Kao oficijelni fotograf Kamernog teatra 55 svojim fotografijama ovjekovječio je većinu najznačajnijih predstava nastalih tokom opsade Sarajeva.

U najtežim vremenima, zahvaljujući vlastitom objektivu, uspijevao je dočarati esenciju ljudske prirode te je stvarao živopisne i magične fotografije koje na poseban način i danas dotiču njegovu publiku.

Tokom karijere priredio je veliki broj samostalnih izložbi u Sarajevu i diljem Evrope.

Jedna od njegovih posljednjih velikih izložbi bila je „NSK država Sarajevo“ u Historijskom muzeju.

Bio je član ULUPUBiH-a.Preminuo je 2020. godine.

Izložba Ratni portreti Sarajeva Zorana Kanlića biće otvorena u Zvonu do 15. avgusta.