sarajevo

Potpisan Memorandum za izradu pravopisa bosanskog jezika

pravopis bosanskog (1)

Novi pravopis bosanskog jezika trebao bi biti objavljen sljedeće godine

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Sanjin Kodrić i direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu Alen Kalajdžija danas su potpisali Memorandum o saradnji na projektu izrade novog pravopisa bosanskog jezika.

Cilj njegove izrade je stabilizacija bosanskog jezičkog standarda i očuvanje njegovih karakterističnosti, ali i postizanje šireg naučno-stručnog i društvenog konsenzusa.

– Naravno, pravopis se mora i modernizirati te uskladiti s promjenama u jeziku koje su se desile u međuvremenu, ali prije svega mora se pojednostaviti i učiniti što je moguće više pristupačnijim korisnicima – kazao je profesor Kodrić.

U koncepciji novog bosanskog pravopisa će biti sažeta osnovna načela ortografske norme bosanskog jezika, a to su, kako je pojasnio Kalajdžija, princip pojednostavljivanja pravopisne norme, modernog pristupa aktuelnim jezičkim fenomenima u sferi donošenja novih rješenja.

– Princip zasnovanosti norme na književnojezičkoj tradiciji bosanskog jezika, princip etimologije, princip povezanosti norme bosanskog jezika s govornom praksom – istaknuo je Kalajdžija.

Na čelu radnog autorskog tima je akademik Dževad Jahić, a činit će ga još četiri člana – akademik Hasnija Muratagić-Tuna te profesori Sanjin Kodrić, Alen Kalajdžija i Jasmin Hodžić.

Pravopisnu komisiju ili Vijeće za normiranje bosanskog jezika će činiti brojni lingvisti, filozofi, historičari književnosti, književnici, vrsni lektori i drugi stručnjaci različitih oblasti.

Iako pravopis nije najvažniji izvor normiranja ni jednog jezika, pa ni bosanskog, kako pojašnjava akademik Jahić, temelj svakog normiranja je gramatika jezika, a krov zgrade je pravopis.

– Bosanski je slojevit i bogat jezik i ta slojevitost se mora odraziti u pravopisu. Ovdje se upravo radi o preciznijem normiranju ortografske norme bosanskog jezika – kazao je on.

Izrada novog pravopisa, dodao je, nastaje na rezultatima onoga što je nauka u zadnjih 25 godina postigla.

To je potvrdila i Muratagić-Tuna, navodeći da izrada novog pravopisa nije negiranje onoga što je već urađeno, već naprotiv, afirmiranje svih pojava koje su se pokazale dobrima, uz potrebne promjene i pojednostavljenja.

– Naša zadaća je da pojednostavimo, inoviramo, da isključimo ono što se pokazalo nepotrebnim, arhaičnim, da smanjimo broj pravila ali dopustiti i drugačija rješenja – navela je ona.

Učesnici današnje konferencije za medije su zaključili da bosanski jezik sebi ne može dozvoliti destabilizaciju svog standarda, odnosno da izgubi jasno definiranu normu – standardno jezički identitet.

To je, kako je rečeno, posebno pogubno upravo za bosanski jezik, koji se uporno negira i danas, kao što se negirao tokom proteklih više od stotinu godina, a te negirajuće procese neizbježno pomaže i svako destabiliziranje norme bosanskog jezika.

Novi pravopis bosanskog jezika trebao bi biti objavljen sljedeće godine.