Kultura

kanton sarajevo

Potpisani sporazumi s predstavnicima pet ustanova iz oblasti kulture

12/06/2020

Nakon potpisivanja, informirao je predstavnike ustanova da će uskoro dobiti upravne i nadzorne odbore koji će prekontrolisati njihovo poslovanje u proteklih pet godina

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić potpisao je danas sporazume s predstavnicima ustanova: Historijski muzej BiH, Umjetnička galerija BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteka BiH i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH.

Radi se o ustanovama koje nemaju riješen status osnivanja, ali se jednim dijelom finansiraju iz Budžeta KS.

– Ova finansijska sredstva će im olakšati rad, a u narednom periodu ćemo krenuti rješavati problem njihovog finansiranja. Postoje naznake da to bude iz Budžeta Kantona Sarajevo, ali ta procedura je obimna i zahtijeva posebne mjere koje ćemo morati napraviti – najavio je ministar Alikadić.

Nakon potpisivanja, informirao je predstavnike ustanova da će uskoro dobiti upravne i nadzorne odbore koji će prekontrolisati njihovo poslovanje u proteklih pet godina.

– Na taj način će Ministarstvo dobiti jasnu sliku o svemu onome što ovim ustanovama predstavlja problem, a sve s ciljem trajnog rješavanja njihovog finansiranja – zaključio je ministar Alikadić, saopćeno je iz Služba za protokol i press KS.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.