Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skenderija

‘Poziv na Svi marš na ples’ nova predstava Balkan Dance Projecta

balkan

Projekt je podržan od Festivala Velenje, Grada Celje, Makedonskog Ministarstva kulture i Grada Skopje

Regionalna plesna platforma Balkan Dance Project izvest će u petak, 21. augusta na platou ispred Skenderije predstavu, njihovu šestu produkciju “Poziv na Svi marš na ples”, s ciljem da se simbolično obilježi i historijsko mjesto gdje su sve poznate ex-Yu rock grupe nastupale, među kojima i “Bijelo dugme”.

Na poznate hitove “Bijelog dugmeta” makedonski koreograf s međunarodnom karijerom Igor Kirov stvorio je dinamičnu plesnu predstavu čija je radnja okvirno smještena u zamišljenu omladinsku radnu brigadu tokom ljetne radne akcije u prvoj polovici 80-tih godina prošlog vijeka.

Njihova energija i predanost modernom baletu, uz muziku Gorana Bregovića i maštovitu koreografiju, garant su svježeg i inovativnog teatarskog iskustva. Izvršni producent predstave je Nataša Hajdarević uime Udruženja “Živimo balet” iz Sarajeva.

Projekt je podržan od Festivala Velenje, Grada Celje, Makedonskog Ministarstva kulture i Grada Skopje.

Balkan Dance Project je međunarodna plesna platforma koja okuplja mlade, uspješne i perspektivne koreografe, plesače i stvaraoce iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Oni kroz individualne priče istražuju zajedničko iskustvo življenja na prostoru Balkana. Svako od njih se kroz svoju unikatnu estetiku dotiče individualnih i univerzalnih tema koje se tiču svih nas. Jača plesnu scenu regiona kako bi se ponovno spojila i povezala, te kreirala platformu za razmjenu ideja koreografa, plesača, muzičara, kostimografa i vizuelnih umjetnika.

Dramaturgiju predstave čini Goran Golovko, kazališni reditelj, dugogodišnji intendant HNK Split i docent na odjelu glume na Umetničkoj akademiji u Splitu. Koreografiju potpisuje najistaknutiji makedonski koreograf Igor Kirov, dugogodišnji direktor Splitskog baleta i dobitnik više međunarodnih nagrada u oblasti koreografije. U predstavi učestvuje Emir Fejzić (BiH), a pored njega i profesionalni plesači iz BiH (Zulejha Kečo, Branko Mitrović, Teodora Radivojević), Srbije (Luka Živkovi, Jakša Filipovac), Hrvatske (Endi Schroetter) te Slovenije (Mojca Majcen i Luka Ostrež), saopćeno je iz Balkan Dance Project za BiH.