Kultura

Skenderija

‘Poziv na Svi marš na ples’ nova predstava Balkan Dance Projecta

17/08/2020

Projekt je podržan od Festivala Velenje, Grada Celje, Makedonskog Ministarstva kulture i Grada Skopje

Regionalna plesna platforma Balkan Dance Project izvest će u petak, 21. augusta na platou ispred Skenderije predstavu, njihovu šestu produkciju “Poziv na Svi marš na ples”, s ciljem da se simbolično obilježi i historijsko mjesto gdje su sve poznate ex-Yu rock grupe nastupale, među kojima i “Bijelo dugme”.

Na poznate hitove “Bijelog dugmeta” makedonski koreograf s međunarodnom karijerom Igor Kirov stvorio je dinamičnu plesnu predstavu čija je radnja okvirno smještena u zamišljenu omladinsku radnu brigadu tokom ljetne radne akcije u prvoj polovici 80-tih godina prošlog vijeka.

Njihova energija i predanost modernom baletu, uz muziku Gorana Bregovića i maštovitu koreografiju, garant su svježeg i inovativnog teatarskog iskustva. Izvršni producent predstave je Nataša Hajdarević uime Udruženja “Živimo balet” iz Sarajeva.

Projekt je podržan od Festivala Velenje, Grada Celje, Makedonskog Ministarstva kulture i Grada Skopje.

Balkan Dance Project je međunarodna plesna platforma koja okuplja mlade, uspješne i perspektivne koreografe, plesače i stvaraoce iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Oni kroz individualne priče istražuju zajedničko iskustvo življenja na prostoru Balkana. Svako od njih se kroz svoju unikatnu estetiku dotiče individualnih i univerzalnih tema koje se tiču svih nas. Jača plesnu scenu regiona kako bi se ponovno spojila i povezala, te kreirala platformu za razmjenu ideja koreografa, plesača, muzičara, kostimografa i vizuelnih umjetnika.

Dramaturgiju predstave čini Goran Golovko, kazališni reditelj, dugogodišnji intendant HNK Split i docent na odjelu glume na Umetničkoj akademiji u Splitu. Koreografiju potpisuje najistaknutiji makedonski koreograf Igor Kirov, dugogodišnji direktor Splitskog baleta i dobitnik više međunarodnih nagrada u oblasti koreografije. U predstavi učestvuje Emir Fejzić (BiH), a pored njega i profesionalni plesači iz BiH (Zulejha Kečo, Branko Mitrović, Teodora Radivojević), Srbije (Luka Živkovi, Jakša Filipovac), Hrvatske (Endi Schroetter) te Slovenije (Mojca Majcen i Luka Ostrež), saopćeno je iz Balkan Dance Project za BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.