Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

počinje 12. augusta

Poznati članovi žirija Takmičarskog programa za dokumentarni film na SFF-u

l_5f26b2017ff8897356288437b93d5845

Hilal Baydarov, reditelj iz Azerbejdžana, rođen je 1987. godine u Bakuu. Nakon što je diplomirao informatiku upisao je studij filma u Sarajevu na film.factory (škola u sklopu Sarajevske filmske akademije) koju je osnovao mađarski reditelj Bela Tarr

Reditelj Hilal Baydarov, rediteljica Salome Jashi i umjetnička direktorica festivala Movies that Matter Margje de Koning, članovi su žirija Takmičarskog programa – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala, saopćila je Pres-služba Sarajevo Film Festivala koji će biti održan od 12. do 19. augusta.

Hilal Baydarov, reditelj iz Azerbejdžana, rođen je 1987. godine u Bakuu. Nakon što je diplomirao informatiku upisao je studij filma u Sarajevu na film.factory (škola u sklopu Sarajevske filmske akademije) koju je osnovao mađarski reditelj Bela Tarr.

Salome Jashi rediteljica je i producentica dokumentarnih filmova iz Gruzije. Magistrirala je dokumentarni film na Royal Holloway Univerzitetu u Londonu (2006.) i novinarstvo na Gruzijskom institutu za javne poslove (2003.). Članica je Evropske filmske akademije.

Margje de Koning iz Nizozemske umjetnička je direktorica festivala Movies that Matter. Nakon završetka studija, Margje de Koning je 12 godina snimala dokumentarne filmove za različite televizijske kuće. Postala je profesorica na studiju Kultura i mediji (odsjek Film i televizija na Univerzitetu u Amsterdamu) 2004. godine. U augustu 2004. postala je odgovorna urednica dokumentarnog programa za 52-minutne dokumentarce. Od januara 2005. godine bila je odgovorna za Televizijski odjel IKON-a, a u januaru 2012. postala je voditeljica programa za TV, radio i nove medije u IKON-u. Od januara 2016. godine IKON je inkorporiran u okviru EO sa Margje de Koning kao odgovornom urednicom dokumentarnih filmova za EO, JDocs i IKONdocs. Od juna 2019. godine Margje de Koning je umjetnička direktorica festivala Movies that Matter, saopćeno je.