Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Vezeni most"

Poznati kandidati za nagradu “Mali princ” za najbolju knjigu za djecu

vezeni mosta (1)

Selektori (Melida Travančić – BiH, Svetlana Kalezić-Radonjić – Crna Gora, Marina Gabelica – Hrvatska i Zorana Opačić – Srbija) dostavili su svoje kandidate koje nominiraju

Međunarodni dječiji festival “Vezeni most” se ove godine održava 17. put i jedina je manifestacija te vrste u Bosni i Hercegovini te jedna od značajnijih u regionu.

Organizator je Udruženje prijatelja knjige “Mali princ” Tuzla, u raznovrsnim programskim aktivnostima i sadržajima svake godine se animira oko desetak hiljada mališana, a nagrada “Mali princ” najznačajnije je regionalno priznanje za dječiju knjigu.

Pripreme za ovogodišnji Međunarodni dječijij festival “Vezeni most” su u toku.

Selektori (Melida Travančić – BiH, Svetlana Kalezić-Radonjić – Crna Gora, Marina Gabelica – Hrvatska i Zorana Opačić – Srbija) dostavili su svoje kandidate koje nominiraju za nagradu “Mali princ” za najbolju dječju knjigu objavljenu u 2019. godini.

Tako su ove godine u konkurenciji knjige: “Priče Čarobne šume” Fuada Tanaka i “Hvatač zvijezda i drugi sanjari” Zejćira Hasića, izdavača “Lijepa riječ” Tuzla (BiH), “Zuborepati stvor” Velimira Ralevića, izdavač “Pegaz” Bijelo Polje i “Djevojčica Tara i čarobno drvo”, Žarka Vučinića, izdavač “Gligorije Dijak”, Podgorica (Crna Gora), “Zmaj ispod starog grada” Krunoslava Mikulana, izdavač “Ljevak”, Zagreb i “San ljetne noći” Zorana Ferića izdavač V.B.Z. Zagreb (Hrvatska), te “Drama u podrumu gospođe Joje”, Dejana Aleksića, izdavač “Imam ideju”, Kraljevo i “Rođen kao znaj”, Dragana Hamovića, izdavač “Pčelica” Čačak (Srbija).

Svim nominiranim piscima će u Tuzli u oktobru, na završnoj večeri Međunarodnog dječijeg festivala “Vezeni most”, biti uručena priznanja za nominaciju, a iste večeri će biti uručena i brončana statua, (rad akademskog vajara Enesa Sivca), plaketa i novčana nagrada “Mali princ” za najbolju dječiju knjigu u navedene četiri države regiona. Na istoj svečanosti uručuje se i nagrada “Mali princ” za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovini, a ime ovogodišnjeg dobitnika naknadno će biti objavljeno.