Poznati naslovi romana nominiranih za Književnu nagradu “Meša Selimović”

Madjarska-recenica-1

Međunarodni književni susreti Cum grano salis, njihovo 17. izdanje, na kojima se dodjeljuje Nagrada “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u protekloj godini na govornom području BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, bit će održani od 20. do 23. septembra u Tuzli.

Selektori Susreta iz zemalja regiona predložili su 16 romana za spomenutu nagradu, a u uži izbor stručni žiri je nominirao pet.

Šefica Odjeljenja za sport, kulturu i pitanja mladih u Službi za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla Asja Redžić na konferenciji za medije istaknula je da će manifestacija Cum grano salis biti otvorena 20. septembra u Ateljeu “Ismet Mujezinović” izložbom “Mak Dizdar: Prvih stotinu godina” te predstavljanjem autentičnog i definitivnog izdanja knjige “Kameni spavač”.

Ova manifestacija obogaćena je predstavljanjem i promocijom osam književnih djela, između ostalih romanom “Satovi u majčinoj sobi” Tanje Stupar Trifunović, dobitnice Evropske nagrade za književnost za 2016. godinu.

Predsjednica žirija 17. međunarodnih književnih susreta Cum grano salis Adisa Bašić predstavila je romane koji su nominirani za dodjelu ove značajne književne nagrade.

Nominirani romani od kojih će jednom od njih biti dodijeljena nagrada “Meša Selimović” su: roman književnice Daše Drndić EEG, roman “Beara” književnika Ivice Đikića, roman “Sjećanje šume” Damira Karakaša, roman “Mađarska rečenica” Andreja Nikolaidisa te roman “Kad sam bio hodža” Damira Ovčine.

Po njenim riječima, predloženi romani za ovogodišnju Književnu nagradu “Meša Selimović” su vrlo raznorodni, od žanrovskih romana do hibridnih formi, koje do krajnosti dovode i propituju granice žanra romana.

Ocijenila je da je ovogodišnji izbor aktualizirao pitanje granice između dokumentarnosti i fikcije i kod mnogo autora je to dvoje pomiješano na potpuno novi način.

Članovi žirija 17. međunarodnih književnih susreta Cum grano salis osim prdsjednice Adise Bašić su Hadžem Hajdarević, Slobodan Šnajder, Pavle Goranović i Mile Stojić.

Nagrada “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u 2016. godini na govornom prostoru BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore bit će dodijeljena 23. septembra u Narodnom pozorištu Tuzla.