priznanje za dječiju literaturu

Poznati ovogodišnji kandidati za nagradu “Mali princ”

mali princ

Nagrade nominiranim piscima i nagrada “Mali princ” za najbolju dječiju knjigu u regionu, kao i svake godine, dodijelit će se na ovogodišnjem Međunarodnom dječijem festivalu “Vezeni most”, koji će biti održan u oktobru u Tuzli

Selektori za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku i Srbiju nominirali su knjige iz svojih zemalja za nagradu “Mali princ”, najznačajnije regionalno priznanje za dječiju literaturu.

Tako će u konkurenciji za ovo prestižno priznanje ove godine biti knjige “Djeca sunca i cvijeća” Šefika Husagića, “Kako je ispričana neispričana bajka” Ranka Pavlovića (BiH), “Trema” Dejana Đonovića, “Puh Đorđe u zamci Spiridona ledenog” Žarka Vučinića (Crna Gora), “Uhvati mi plavog medu” Sivije Šesto, “Ljeto na jezeru Čiču” Jasminke Tihi-Stepanić (Hrvatska), “Poezija koja se gleda” Pop D. Đurđeva i “Sara i januar za dve devojčice” Zorana Penevskog (Srbija), saopćeno je iz društva “Mali princ”.

Nagrade nominiranim piscima i nagrada “Mali princ” za najbolju dječiju knjigu u regionu, kao i svake godine, dodijelit će se na ovogodišnjem Međunarodnom dječijem festivalu “Vezeni most”, koji će biti održan u oktobru u Tuzli.

Iz udruženja prijatelja knjige “Mali princ” saopćeno je, također, da su pripreme za ovogodišnji festival već uveliko u toku i da će javnost uskoro biti obaviještena ko će ove godine biti gost ilustrator i kome će biti dodijeljena nagrada “Mali princ” za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u BiH.