„Kultura u susjedstvu“

Poznati slovenski muzičar Lado Leskovar gost u Sarajevu

lado leskovar

Marijo Pejić je kazao da je najveći hit Lade Leskovara pjesma „Potraži me u predgrađu“, koju je otpjevao prvi put 1964. godine na Opatijskom festivalu i pobijedio

Udruženje „Libertas“ je, u okviru projekta „Kultura u susjedstvu“, jučer u klubu „SSH“ u Sarajevu, ugostilo poznatog slovenskog muzičara Ladu Leskovara.

Tom prilikom Lado Leskovar promovirao je autoriziranu biografiju „Lado: Ena sama ljubezen“ i svoj dvostruki CD „Za vekomaj“. Voditeljica programa bila je Ivana Krstanović, a o stvaralaštvu i karijeri Lade Leskovara govorili su prof. dr. Besim Spahić i dr. sc. Marijo Pejić.

„Lado Leskovar je najprije bio glumac, a prva, prava filmska uloga dogodila mu se kada je imao devet godina i to u jednom od kultnih slovenačkih filmova, u „Kekecu“. Iako je poznat po svom raskošnom baritonu, koji je svojevremeno pohvalio i Žilber Beko, Lado je usporedo cijelog života bio vezan i za pozorište i film. Uloga u filmu ‘Isidora’, u kome je igrao s Vanesom Redgrejv, donijela mu je i prijateljstvo i kumstvo s ovom legendarnom engleskom glumicom. Glumio je još u nekoliko filmova“, kazao je prof. dr. Besim Spahić.

Dr. sc. Marijo Pejić je kazao da je najveći hit Lade Leskovara pjesma „Potraži me u predgrađu“, koju je otpjevao prvi put 1964. godine na Opatijskom festivalu i pobijedio.

„Ta pjesma je postala vanvremenska, a danas nema generacije koja je ne zna. Hrvatski pjesnik Drago Britvić je napisao tekst za tu pjesmu, a muziku Zdenko Runjić. 1967. godine Leskovar je bio predstavnik Jugoslavije na Eurosongu s pjesmom „Vse rože sveta“ i bio osmi od 17 učesnika“, kazao je Pejić.

„Dvadeset godina bio sam novinar, urednik i komentator na Televiziji Ljubljana, a bio sam i UNICEF-ov ambasador. Danas sam u penziji, ali sam i dalje aktivan i s mnogim planovima za budućnost“, poručio je Lado Leskovar.

Projekt „Kultura u susjedstvu“ podržala je Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.