"zlatni trougao"

Poznati španski muzeji otvoreni nakon 84 dana

Prado

Ograničen je broj posjetilaca koji u isto vrijeme mogu biti u muzejima, a obavezno je i nošenje maski i pridržavanje mjere socijalne distance. Ulaz u muzeje bit će besplatan ovog vikenda

Nakon 84 dana, koliko su bili zatvoreni u okviru mjera poduzetih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, ponovno su otvoreni najpoznatiji španski muzeji, javlja Anadolu Agency (AA).

Madrid je najpoznatiji po svom “Zlatnom trouglu” umjetničkih muzeja, Prado, Reina Sofija i Thyssen-Bornemisza. Od jutros su u okviru treće faze normalizacije života u Španiji, otvorena ova tri muzeja.

Ograničen je broj posjetilaca koji u isto vrijeme mogu biti u muzejima, a obavezno je i nošenje maski i pridržavanje mjere socijalne distance. Ulaz u muzeje bit će besplatan ovog vikenda.

Prado, jedan od vodećih svjetskih muzeja koji je 2019. godine posjetilo više od tri miliona ljudi, vrijeme dok je bio zatvoren iskoristio je za zamjenu mjesta za 190 djela.

Posjetitelji će imati priliku pogledati i posebnu izložbu “Ponovni susret” na kojoj su izložena poznata djela umjetnika poput Diega Velazqueza, Francisca de Goya, El Greca, Tiziana, Pedra Pabla Rubensa i Michelangela de Merisija Caravaggija.

Direktor muzeja Miguel Falomir izjavio je da ne mogu odjednom otvoriti sva mjesta u muzeju i zbog toga se svi uposlenici neće vratiti na radna mjesta.

Guernicu, sliku Pabla Picassa iz 1937. god. koja je inspirirana događajem iz Španskog građanskog rata, koja je izložena u velikom salonu muzeja Reina Sofija, moći će pogledati najviše 30 ljudi.