Kultura

sarajevo

Pozorišna predstava “Prah” otvara teatarsku scenu JU CKM

10/01/2020

Postavka ovog vrlo popularnog dramskog teksta je specifična po tome što je akcenat na glumačkoj igri i na filigranski građenim karakterima koje nose dvoje glumaca

Teatarska scena JU CKM ove godine će biti otvorena u subotu, 11. januara pozorišnom predstavom “Prah”, projektom koji je realiziran u koprodukciji Altteatra i Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, dok će prva repriza biti odigrana u četvrtak, 23. januara.

Dramu “Prah” mađarskog autora Györgya Spiróa režirao je Miralem Zubčević, a u glavnim ulogama publika će gledati Gordanu Boban i Mirsada Tuku, koji igraju bračni par na rubu materijalne i moralne egzistencije, saopćeno je iz Centra kulture i mladih (CKM) Općine Centar Sarajevo.

Radi se o drami s elementima komedije u kojoj se jedna obična porodica, svakodnevno suočena sa siromaštvom i čamotinjom, iznenada susreće sa neočekivanim bogatstvom – glavnim dobitkom na lotu. Likovi prolaze kroz katarzu koja im pomaže da otkriju vlastitu suštinu, kao i suštinu međusobnih odnosa.

Postavka ovog vrlo popularnog dramskog teksta je specifična po tome što je akcenat na glumačkoj igri i na filigranski građenim karakterima koje nose dvoje glumaca. U svemu tome značajnu ulogu ima i to što je režiser predstave Miralem Zupčević, po vokaciji i sam glumac, te profesor glume. Publiku očekuje čitava paleta emocija, iskrene tuge, smijeha ali i pitanje da li zaista novac može riješiti naše istinske probleme.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš, a muziku Irena Popović Dragović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.