Kultura

jajce

Pozorišne igre BiH: Sjećanje na bh. glumicu i primadonu Šefiku Korkut Šunje

02/07/2022
Foto: Fena

O Šefiki Korkut Šunje govoril su direktor Doma kulture Jajce Fikret Čančar, glumica Hasija Borić, te Miodrag Miki Trifunov, Irina Dobnik i drugi

Na Pozorišnim igrama Bosne i Hercegovine je u okviru pratećeg programa upriličeno sjećanje na bosanskohercegovačka glumicu i primadonu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Šefiku Korkut Šunje koje je preminula u februaru ove godine u 90-toj godini života.

O Šefiki Korkut Šunje govoril su direktor Doma kulture Jajce Fikret Čančar, glumica Hasija Borić, te Miodrag Miki Trifunov, Irina Dobnik i drugi

Korkut Šunje bila je dugogodišnja članica Glumačkog ansambla BNP Zenica. Bila je poznata i kao prva školovana glumica među Bošnjakinjama.

Početkom 50-ih godina prošloga stoljeća, bez dopuštenja porodice, otišla je u Glumačku školu u Sarajevu koju je i završila. Roditelji su se kasnije pomirili s tom činjenicom da je njihova kćerka postala glumica.

Prvi stalni glumački angažman imala je u Šibeniku, dok je u BNP-u Zenica došla 1956. godine gdje je ostala do kraja svoje karijere 1991. godine, kada je penzionisana.

Za svoj rad, dobila je značajna društvena priznanja i umjetničke nagrade. Tako je, između ostalih, dobila Plaketu Grada Zenica, Nagradu Grada Zenica, Glumačku nagradu za životno djelo “Adem Čejvan” koju dodjeljuje Festival bosanskohercegovačke drame BNP Zenica.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.