Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pozorišni festival Teatar Kabare Fest Tuzla donosi devet gostujućih predstava

tkt

Pozorišni festival regionalnog karaktera Teatar Kabare Tuzla Fest (TKT Fest) počet će 27. marta na Svjetski dan pozorišta i trajati do 4. aprila, donoseći devet gostujućih predstava.

Kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za medije, namjera organizatora bila je da povodom 15. godišnjice osnivanja Teatra Kabare Tuzla kompletnu pažnju posveti gostima.

Umjetnički rukovodilac Teatra Kabare Tuzla Vlado Kerošević najavio je da će ovogodišnji TKT Fest biti otvoren svečanim čitanjem poruke povodom Svjetskog dana teatra, nakon čega će publika moći pogledati pozorišno-dokumentarnu izložbu “15 godina festivalske čarolije” autora Srđana Vukadinovića.

Te večeri će, dodaje on, biti izvedena prva od devet predstava – “Konstelacije” u produkciji beogradskog Ateljea 212.

Drugog festivalskog dana na repertoaru će biti predstava Kazališta Moruzgva iz Zagreba “Kako život”, u kojoj nastupa četvero prvaka drame iz tri kazališta: Siniša Popović, Biserka Ipša, Vinko Kraljević i Ecija Ojdanić.

Predstava “Sirena i Viktorija” autora Aleksandra Galina, za koju režiju potpisuje Radoslav Milenković, a rađena je u produkciji Dorćol Platza iz Beograda, bit će izvedena trećeg dana festivala.

Predstava Zijaha Sokolovića “Glumac je.. Glumac je.. Glumac”, čijim se izvođenjem obilježava 40 godina od njenog prvog izvođenja bit će odigrana 30. marta, a Kerošević je ocijenio da je ova predstava teatarska institucija.

Tuzlanska publika će potom moći pogledati i komediju “Krtica Martin” Kazališta Virovitica, koje je učestvovalo na svakom TKT Festu, a u kojoj uloge tumače Draško Zidar i Gordana Evačić, kao i monodramu “Kod kuće/ Kabul” u produkciji Narodnog pozorišta Beograd, u kojoj igra prvakinja drame Dušanka Stojanović Glid.

Na repertoaru TKT Festa je i duodrama “Desnica: Igra proljeća i smrti“ autora Vladana Desnice u povodu 50 godina od njegove smrti, a u kojoj je tematiziran njegov roman “Proljeća Ivana Galeba”, u produkciji Teatra Verdi, kao i predstava “Taximetar” u produkciji Teatra Exit Zagreb, u kojoj igraju Zijad Gračić i Robert Budak.

– Imamo zaista kvalitetan, sadržajan i idejno estetski vrlo utemeljen repertoar, koji prezentira velike glumačke osobnosti iz regiona – kazao je Kerošević.

Riječ je o festivalu koji već ima provjeren kvalitetan način djelovanja, profesionalan u svakom segmentu, navodi Kerošević, istaknuvši da je na TKT Festu prikazano oko 150 predstava proteklih deceniju i po.

– Cjelokupni ovogodišnji TKT Fest je u duhu značajne godišnjice, decenije i po trajanja ove festivalske čarolije. Decenija i po je nezaobilazna umjetnička, kazališna, kulturološka i društvena činjenica – izjavio je autor izložbe “15 godina festivalske čarolije” i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti UNTZ Srđan Vukadinović.

Festival će biti zatvoren 4. aprila predstavom “Indigo” u koprodukciji Smart Studia i Grad Teatar Budva-Beograd, u kojoj uloge tumače Branislav Lečić, Danica Maksimović i Marija Vicković. Te večeri će biti proglašen i pobjednik festivala, odnosno najbolja predstava po ocjeni publike.