Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pozorište lutaka Mostar na turneji po Švedskoj

pozoriste lutaka

Nakon mnogih značajnih gostovanja po zemljama Evrope i svijeta, od Španije i Italije do Poljske i Austrije, od Bugarske i Norveške, sve do dalekog Irana, Pozorište lutaka Mostar sprema se da, krajem aprila, krene na turneju po Švedskoj.

Sa svojom predstavom “Ljepotica i Zvijer” u režiji gosta iz Bugarske Todora Valova, višestruko nagrađivanoj na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima, ovog puta će Pozorište lutaka biti gost najznačajnije švedske nacionalne pozorišne kuće – Riksteaterna iz Stockholma. Producent ovog uglednog profesionalnog teatra prošle je godine dolazio u Mostar, kako bi se uvjerio u umjetničku vrijednost ove izuzetne predstave i nakon toga odlučio pozvati je na gostovanje.

Uz Riksteatern, organizatori ove turneje mostarskih lutkara su i APU Mreža Stockholm, BiH udruženje “Neretva”, Spektrum Performance Art i Urban Balkan Malmo.

Stockholm, Malmo i Goteborg su tri najveća švedska grada u kojima će predstava “Ljepotica i Zvijer” imati četiri izvođenja.

Na ovaj način Pozorište lutaka Mostar dokazuje se kao najbolji veleposlanik svoga grada i postaje pravi kulturni brand Bosne i Hercegovine.