Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EDIN KMETAŠ

Pozorište lutaka u Mostaru uskoro u novom ruhu

pozoriste lutaka mostar – fena (1)

Odobrena su značajan financijska sredstva koja su iskorištena za više stvari, među ostalim i za zamjenu dasaka na sceni koje nisu mijenjane 30 godina

U sklopu projekta “Mostar-prostori koji pokreću” Pozorište lutaka u Mostaru dobilo je značajna financijska sredstva koja će biti iskorištena za rješavanje nekih od krucijalnih problema s kojima se ta kulturnu ustanova suočava, od nabavke opreme do obnove scene.

Kako je u razgovoru za Fenu kazao direktor Pozorišta lutaka u Mostaru Edin Kmetaš, u današnje vrijeme jako je teško doći do novaca za investicije u kulturi, pa je Pozorište apliciralo za sredstva dostupna kroz projekt “Mostar – prostori koji pokreću”, koji za cilj ima revitalizaciju javnih prostora u Mostaru, a koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Odobrena su značajan financijska sredstva koja su iskorištena za više stvari, među ostalim i za zamjenu dasaka na sceni koje nisu mijenjane 30 godina.

– Pored dasaka na sceni, nabavili smo bežične mikrofone, rasvjetna tijela, miksetu koja nam je bilo jako potrebna, miksetu za rasvjetu i radimo još uređenje vanjskih pristupnih zidova u dvorištu Pozorišta lutaka u Mostaru, gdje ćemo otvoriti lutkarski muzej u kojem će biti izložene lutke iz naših predstava – istaknuo je Kmetaš.

Završetak građevinskih radova bio je planiran za kraj ožujka, ali će radovi zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta biti prolongirani.

– Što se tiče unutarnjih radova, oni su završeni, daske su postavljene i prva predstava će se igrati idućeg tjedna na novim daskama koje život znače – istaknuo je Kmetaš.

Riječ je o predstavi ”O nježnosti”, koju su obnovili s mladim dijelom Ansambla Pozorišta lutaka u Mostaru. Predstavu je radila Ines Pašić, Mostarka koja zadnjih 30 godina živi u Peruu.

Pomlađivanje ansambla

Govoreći o radu Pozorišta lutaka, Kmetaš je kazao kako je trenutno u fokusu pomlađivanje glumačkog kolektiva, pa su tako ove godine angažirana dva mlada glumca.

– Ključno je da dovedemo mlade ljude koji su puni ideja i koji će nam pomoći da obavljamo djelatnost zbog koje postojimo – poručio je Kmetaš.

Lutkarsko pozorište u Mostaru može se pohvaliti brojnim gostovanjima, pa će tako ta mostarska teatarska kuća, kao jedina iz Bosne i Hercegovine, sudjelovati na Međunarodnom festivalu lutkarstva u Šibeniku s predstavom „Zlatokosa“.

Značajnu pažnja posvećuje se i radu s djecom kroz besplatne radionice za učenike trećih i četvrtih razreda osnovne škole.

– Tijekom šest mjeseci djeca prolaze kroz različite radionice od scenskog pokreta, govora i sve to okrunimo jednom predstavom u kojoj djeca igraju djeci. To nam je jako bitan segment, gdje našu dosadašnju publiku uključujemo u sam rad na predstavi. Na taj način djeca se upoznaju s procesom pripreme jedne predstave i uvide koliko je potrebno truda da se predstava napravi – istaknuo je Kmetaš.

Pozorište lutaka u Mostaru i ove će godine u rujnu biti jedan od organizatora Trećeg međunarodnog festivala lutkarske umjetnosti za koji je početkom godine raspisan javni poziv za sudjelovanje.

– Prošle godine imali smo 44 prijave teatarskih kuća iz cijelog svijeta, od Brazila do Izraela. Ljudi žele doći u Mostar, posjetiti naš festival, koji je već u svojoj drugoj godini postojanja dobio veliki internacionalni značaj u svijetu lutkarstva – istaknuo je Kmetaš.

Položaj kulturnih institucija

Na kraju razgovora direktor Pozorišta lutaka u Mostaru osvrnuo se na položaj kulture u bh. društvu, istaknuvši kako se o kulturi mnogo govori, ali se, zapravo, kulturi posvećuje jako malo pažnje.

Po njegovim riječima, kulturne institucije stavljene su u isti položaj s udrugama građana i s njima se „bore“ za ista sredstva potrebna za realizaciju svojih projekata.

– Jedna predstava da se napravi košta od 25.000 do 40.000 maraka, a mi od Grada dobijemo deset posto tih sredstava i to je za nas veliki izazov. Ali mi moramo raditi i baviti se našom djelatnošću – kazao je Kmetaš.

Pored svakodnevnih aktivnosti potreban su i značajan ulaganja u infrastrukturu.

– Mi smo u ovom kulturnom hramu već 70 godina tako da imamo veliku obavezu učiniti ga dostojnim i sigurnim mjestom za djecu koja tu dolaze gledati naše predstave. Trudimo se da svake godine obnovimo jedan dio prostora. Ostaje nam još puno posla. Trebamo srediti cijelu arhivu, administrativnu zgradu, i to su nam neke krucijalne stvar. Živimo u 21. vijeku i trebali bi imati neke normalne uvjete za rad – zaključio je direktor Pozorišta lutaka u Mostaru Edin Kmetaš.