Pozorište mladih: Danas započeo rad na predstavi “Mali princ”

pozoriste-mladih-22-700×336

U Pozorištu mladih Sarajevo danas je počeo rad na novoj predstavi „Mali princ“, u režiji Slobodana Perišića.

Adaptaciju teksta ovog internacionalnog bestsellera i klasika uradio je reditelj predstave, a scenografiju radi Marko Bilbija. Kostimografiju će raditi Narda Nikšić, a kompozitor je Petar Bilbija. U predstavi igraju: Mario Drmać, Alma Merunka, Edhem Husić, Edin Avdagić i Aldin Tucić. Premijera predstave planirana je sredinom novembra na velikoj sceni Pozorišta mladih Sarajevo.

„Nakon više od sedamdeset godina od prvog izdanja ‘Malog princa’, ovaj poetski klasik o ljubavi, apsurdnosti života, prijateljstvu, samoći i odrastanju, postao je jedna od najčitanijih knjiga, koja je prevedena na sve jezike svijeta i štampana u stotine hiljada primjeraka. Pozorište mladih Sarajevo dio je ove internacionalane žudnje za očuvanjenjem naše dječije potrebe za priznanjem logike koja vlada u našoj mašti i koja nas može prodstaći da budemo bolji ljudi.

-Ovo je predstava za djecu na kojoj u publici očekujemo one koji misle da su odrasli! – najavljuje direktorica Pozorišta mladih Sarajevo Lejla Panjeta.

O svojoj rediteljskoj adaptaciji poznatog klasika, Slobodan Perišić, kaže da će „'Mali princ’ biti jedna meaforična bajka u deset slika s elementima mjuzikla. Priča u kojoj se sudaraju dva svijeta, svijet odraslih i svijet malih sanjara. Mali princ govori o svim manama odrastanja, ali i o važnosti dječijih snova“, navodi se u saopćenju Pozorišta mladih.