Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pozorište o rodu, identitetu, Šekspiru i trenutku u kom živimo

mess2

Na današnjem MESSpress-u govoreno je o predstavama “Mnogo vike ni za što” (David Espinosa, Španija), “Otkrivanje žene” (Haris Pašović, Bosna i Hercegovina) “Rašomon” (Irfan Avdić, Bosna i Hercegovina) i MDLSX (Daniela Nicolò, Italija)

Predstava „Mnogo vike ni za šta“ igrala je u Collegium artisticumu 3. oktobra, a reprize su predviđene za danas u 18 i 22 sata.

Režija, kreacija i izvedba djelo su Davida Espinose.

Predstava se izvodi po pravilima i klišeima spektakularnosti, iznalazeći načine da zavede, zadivi, obmane i isprovocira publiku.

Espinosa je naveo da je kroz ovu predstavu ispitivao teatar, njegove simbole koji su polazište-glumce, scenu, publiku…

Kako je rekao bilo mu je izazov ispričati svoju priču o Šekspirovom djelu, jer kako smatra Espinoza Šekspira se u teatru uzima kad se ne zna šta da se radi, a on je želio da dobije novi rezultat.

Predstava “Rašomon” na programu je danas u Međunarodnom centaru za djecu i omladinu Novo Sarajevo. “Rašomon„ je predstava rađena u produkciji East West Centra Sarajevo i u režiji Irfana Avdića koji je radio prema djelu japanskog pisca Rjunosuke Akutagave.

Avdić je istakao da se u predstavi mogu pronaći paralele sa savremenim svijetom, političkom situacijom. To je predstava potraga za istinom s referencama na trenutak u kojem živimo.

Predstava „Otkrivanje žene“ Harisa Pašovića na programu je u četvrtak u Narodnom pozorištu. Reditelj Haris Pašović naglasio je da je ovo predstava o feminizmu, koju je napisao i režirao muškarac.

Predstava MDLSX u režiji Daniele Nicolò i Enrico Casagrande i Enrico Casagrande na programu je večeras na sceni Sarajevskog ratnog teatara SARTR .

MDLSX je eksplozija zvuka, psihodelična i usamljena himna slobodi postajanja, stapanju rodova, bivanju nečega što nadilazi granice tijela, boju kože, reproduktivne organe, nečega što ne podrazumijeva nametnutu ili stečenu nacionalnost i pripadnost nekoj domovini.

Ovo je putovanje Silvije Calderoni koja nakon deset godina s trupom Motus na sceni eksperimentira i kao DJ/VJ kako bi to propitivanje granica ovdje i otpočelo.

Daniela Nicolò kazala je da se predstava bavi problemima roda, identiteta, različitostima…