Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kino Meeting Point

Pravo Ljudski Film Festival od danas do 17. decembra online

211207_Conversation with Ralo Mayer

Od danas, od 7. do 17. decembra festival se premješta u online format. U narednih 11 dana publika u BiH, regionu i šire imat će priliku pogledati 50 filmova ovogodišnjeg festivala raspoređenih kroz sedam selekcija na platformi: pravoljudski.org/film-festival

Film zatvaranja 16. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala “uživo” prikazan je sinoć u kinu Meeting Point Sarajevo.

U pitanju je posthumanistički rad Izvanzemaljske ekologije (Retroflektori: astronaut, robot, vanzemaljac) redatelja Ralo Mayera koji je nakon filma imao i razgovor putem video linka s festivalskom selektoricom Adriannom Quenom.

Od danas, od 7. do 17. decembra festival se premješta u online format. U narednih 11 dana publika u BiH, regionu i šire imat će priliku pogledati 50 filmova ovogodišnjeg festivala raspoređenih kroz sedam selekcija na platformi: pravoljudski.org/film-festival.

Publika iz BiH tako će danas imati priliku pogledati film Kamila i Uliks redateljice Diane Toucedo koji je otvorio i ovogodišnji festival “uživo”, kreativni dokumentarac izveden u saradnji s filozofkinjama Donnom Haraway i Vinciane Despret.

Pored filma otvaranja Pravo Ljudski Film Festival danas predstavlja i filmsku selekciju Više od svega, željela sam još malo ostati – suvremeni brazilski film. Na programu se nalaze filmovi Santiago u režiji João Moreira Sallesa i Babilônia 2000 Eduarda Coutinhoa.

Santiago je dokumentarni rad o neuspjehu filma. Mada snimljen 1992. godine, režiser ga tada nije mogao montirati. Povratkom materijalima 2005. godine, počinje potraga za razlogom lošeg početka. Santiago je bio batler u domaćinstvu gdje je odrastao, bio je izuzetno obrazovan i čudesnog pamćenja čije su idiosinkrinazije ostavile dubok trag na porodično sjećanje.

Babilônia 2000 donosi priču iz jutra 31. decembra 1999. godine, gdje filmska ekipa dolazi na Babilônia brdo u Rio de Janeiru, na kojem dva sirotinjska kvarta sa četiri hiljade stanovnika gledaju na glamuroznu rivu Copacabane. U ponoć, gomila posmatra vatromet i slavi Novu godinu. U narednih 16 sati, pet digitalnih kamera postavljenih širom brdovitog područja bilježe pripreme za feštu. Stanovnici se prisjećaju i otkrivaju svoja očekivanja za 2000. godinu.

Tri filma iz programa Zumiraj prava festival za mlade bit će dostupna od danas na festivalskoj platformi. U pitanju su radovi Nacrt utopije kreativnog dua Catarine De Sousa i Nicka Tysona te filmovi -9.4 dBA Alija Huremovića i Šupa Berina Rizvanovića koji su nastali na ovogodišnjoj 9. radionici kreativnog dokumentarnog filma Ko je vidio video?

Izdanje Pravo Ljudski Film Festivala održava se u hibridnom formatu, od 1. do 6. decembra (Kino Meeting Point i Filmski centar Sarajevo), nakon čega će filmovi biti dostupni online od 7. do 17. decembra na pravoljudski.org, saopćili su organizatori.