Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

veliki jubilej

Narodno pozorište Sarajevo za stogodišnjicu rada epicentar kulturnih dešavanja

Balkanski špijun

Narodno pozorište Sarajevo slavi veliki jubilej sto godina rada i djelovanja, u povodu kojeg će Kuća na Obali, kroz bogat repertoar, biti epicentar kulturnih dešavanja u mjesecu oktobru

  1. FESTIVAL MESS

U sklopu 61. izdanja Festivala MESS na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo od 1. do 6. oktobra bit će izvedene četiri predstave. U petak, 1. 10. 2021. godine u 19:30 sati, na sceni NPS bit će postavljena drama „Čehovljeva prva predstava“ u produkciji Dead Centra iz Dublina, u režijskoj postavci Bena Kidda i Busha Moukarzela. Dramska predstava Narodnog pozorišta Sarajevo “Snijeg”, koju je po motivima istoimenog romana nobelovca Orhana Pamuka režirao Dino Mustafić, je u nedjelju, 3. 10. 2021. godine u 19:30 sati. Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisale su Bojana Vidosavljević i Emina Omerović. U ponedjeljak, 4. 10. 2021. godine u 19:30 sati  na programu 61. izdanja Festivala MESS naći će se predstava Narodnog pozorišta Tuzla “Kreketanje” rađena po tekstu Almira Bašovića, u režiji Aleša Kurta. Beogradsko dramsko pozorište sarajevskoj publici predstavit će se sa predstavom “Čitač” autora Fedora Šilija (rađena po motivima romana Bernharda Schlinka), u režiji Borisa Liješevića, u srijedu 6. 10. 2021. godine u 19:30 sati.

Festival MESS zadržava pravo izmjene programa.

  1. SARAJEVSKE VEČERI MUZIKE – GALA OPERA

U subotu, 9. 10. 2021. godine u 20:00 sati, u okviru festivala 27. Sarajevske večeri muzike, na sceni NPS bit će upriličen koncert „Gala opera“ posvećen stogodišnjici rada i djelovanja Narodnog pozorišta, u izvedbi solista i hora Opere NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati Dario Vučić. Ekskluzivni gosti Gala opere bit će: Ivana Lazar, Željko Lučić, Mikheil Sheshaberidze i Ivo Lipanović, koji će nastupiti uz soliste Opere NPS: Ivana Šarića, Ademu Pljevljak-Krehić, Amira Saračevića, Denisa Isakovića, Katarinu Kikić, Leonarda Šarića i Marka Kalajanovića.

PREMIJERA I REPRIZNA IZVOĐENJA DRAMSKE PREDSTAVE “PROTEKCIJA”

U četvrtak, 21. 10. 2021. godine u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta premijerno će biti izvedena dramska predstava „Protekcija“ autora Branislava Nušića, u režiji Kokana Mladenovića. Adaptaciju teksta i songove potpisuje Milena Bogavac, kompozitorica je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić. Marijela Hašimbegović je scenografkinja, dok je za kostime zadužena Lejla Hodžić.

U predstavi će igrati: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

Reprizna izvođenja Nušićeve „Protekcije“ planirana su za petak, 22. 10. 2021. godine i subotu, 23. 10. 2021. godine sa početkom u 19:30 sati.

Premijera dramske predstave „Protekcija“ bit će izvedena u sklopu „Dana europskog naslijeđa u Federaciji Bosne i Hercegovine“.

REPRIZNI REPERTOAR NPS

Komedija „Balkanski špijun u Sarajevu“ autora Dušana Kovačevića, u adaptaciji i režiji reditelja Sulejmana Kupusovića, bit će izvedena u ponedjeljak, 25. 10. 2021. godine u 19:30 sati.

Prema briljantnom tekstu Dušana Kovačevića po kojem je svojevremeno i snimljen kultni film, osamdesetih godina prošlog stoljeća, koji ni dan danas ne gubi na gledanosti jer je prožet tematikom koja je našla put i u današnjem vremenu. Tu satiru je osjetio i naš slavni reditelj Sulejman Kupusović koji je Špijuna “doveo” u Sarajevo i simbolično odlučio da se premijera odigra 29. novembra na Dan republike nekadašnje Jugoslavije.

U predstavi igraju: Izudin Bajrović, Ejla Bavčić, Aldin Omerović, Merima Lepić-Redžepović i Milan Pavlović.

Baletnu predstavu “Don Quijote” u adaptaciji, koreografiji i režiji Ronalda Savkovića, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, izvest će solisti i ansambl Baleta u srijedu, 27. oktobra 2021. godine, sa početkom u 19:30 sati. Predstava je rađena na temelju jednog od najvećih književnih djela u historiji svjetske literature “Don Quijote” španskog pisca Miguela de Cervantesa. Kompozitor baleta “Don Quijote” je Ludwig Minkus, dramaturgiju i izbor tekstova potpisuje Darko Lukić.

Kao predložak za baletni libreto izabrana je jedna epizoda o ljubavi Basilia i Quiterije iz drugog dijela Cervantesovog romana u kojem se govori o tome kako je lukavi mladić Basilio na prevaru dobio ruku svoje drage Quitarije.

Balet „Don Quijote“ bit će izveden u sklopu „Dana europskog naslijeđa u Federaciji Bosne i Hercegovine“.

U subotu, 30. 10. 2021. godine sa početkom u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta dramski ansambl NPS izvest će predstavu „To nikad nigdje nije bilo“ rađenu po motivima romana Tvrtka Kulenovića „Istorija bolesti“, za koju je adaptaciju i dramatizaciju uradio Darko Lukić, dramaturgiju potpisali Vedrana Božinović i Darko Lukić, a režiju Dino Mustafić.

U predstavi igraju: Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Aldin Omerović, Kaća Dorić, Ermin Sijamija, Emina Muftić, Dino Bajrović, Merima Lepić Redžepović, Mona Muratović, Belma Salkunić, Mak Čengić, Helena Vuković, Hana Zrno i Adnan Salihović.

“Dokumentarno i dokumentarističko predložak je i oslonac za našu predstavu, u onoj mjeri u kojoj su to bili i za roman Tvrtka Kulenovića. Kao inspiracija za umjetničko istraživanje koje je u ovom slučaju teatar sjećanja. Teatar koji je, kako bi Heiner Müller rekao, prozor kroz koji gledamo u prošlost. Istovremeno je on ovdje i okvir za sliku naše sadašnjosti. Možda preko njegovog ruba pomalo izvirujemo i u neku još nevidljivu, maglovitu budućnost. Predstava izrasta kao proces razgovora između knjige, pozornice i gledališta. Suočavanje, sjećanje, propitivanje, svjedočenje. Sučeljavanje mnogih malih, privatnih povijesti s onim velikim, kolektivnim, službenim povijestima.

U stotoj godini trajanja, Narodno pozorište u Sarajevu ovom se predstavom prisjeća mnogih svojih sretnih i nesretnih dana, bezbrojnih ljudi i sudbina koje su ga kroz to vrijeme obilježavale i koje je ono obilježavalo. Slavi sve ono što je i u drugim velikim kućama na drugačije načine bilo. I prisjeća se onoga što nikad, nigdje nije bilo.” (Darko Lukić)

Sve programske aktivnosti Narodnog pozorišta Sarajevo se odvijaju u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama.

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti,
putem e-maila: boxoffice.nps@gmail.com,
telefonskim putem na broj: 033 221 682.
Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati.
Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00 -11:30 i 15:30-19:30 sati.