festival glumaca bih

Pred mnogobrojnom konjičkom publikom izvedena predstava SNP-a iz Novog Sada

Mocni rendzeri ne placu

U predstavi igraju Mia Simonović, Nebojša Savić, Aleksandra Pleskonjić i Vukašin Ranđelović

Predstava “Moćni rendžeri ne plaču”, nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad & Sterijinog pozorja izvedena je u ponedjeljak navečer na Velikoj sceni Ustanove Narodni univerzitet u Konjicu, čime je i službeno “Šesti Festival Glumca BiH” u Konjicu ozvaničio regionalnu suradnju s teatarskom scenom Republike Srbije.

Na samom početku predstave mnogobrojnu publiku i goste pozdravio je direktor spomenutog festivala Benjamin Mušinovič.

On se posebno zahvalio veleposlaniku Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandru Đorđeviću, kojemu je uručio poklon konjičkih drvorezbara, ponosnih vlasnika UNESCO-ovog priznanja, umjetnika za koje se kaže da “stvaraju sevdah u drvetu jer u njegovoj teksturi ispisuju svoju dušu”.

Veleposlanik Đorđević naglasio je važnost ovakvih i sličnih susreta kojima se, kako je ustvrdio, intenzivira međusobna suradnja, ocijenivši kako je ovo tek početak jedne divne priče koja će se nastaviti novim susretima s kazališnim skupinama iz Republike Srbije.

Predstava Moćni rendžeri ne plaču rađena je prema tekstu Tijane Grumić u režiji Tijane Vasić.

Ovaj tekst je, uz još tri dramska, ušao u uži izbor na natječaju Sterijinog pozorja za najbolji originalni domaći dramski tekst za 2017/18. godinu.

U predstavi igraju Mia Simonović, Nebojša Savić, Aleksandra Pleskonjić i Vukašin Ranđelović.

Riječ je o gorkoj i suvremenoj priči o odrastanju, o traganju za vlastitim identitetom i životnim izborima dvoje mladih, Ane i Miloša, i njihovim međusobnim odnosima u kompliciranoj obiteljskoj atmosferi, ispričanoj u eliptičnoj vremenskoj perspektivi, u kojoj se vrijeme sazrijevanja mjeri rođendanima, promjenama u izboru heroja djetinjstva, maturskim ispitom, odlascima bližnjih i životnim nevoljama nad kojima se ne smije pokleknuti niti zaplakati.

Na ovogodišnjem Festivalu Glumca BiH u Konjicu, pored već tradicionalnih bosanskohercegovačkih i teatara iz Hrvatske, sudjelovala su i kazališta iz Republike Srbije, Republike Sjeverne Makedonije i Crne Gore.