Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uz sjećanje na Šefiku Korkut-Šunje

Pred publikom Igara u Jajcu Monografija o Uglješi Kojadinoviću

pozorisne igre bih – jajce – fena (1)

U monografiji se nalazi 270 fotografija i dokumenata koji svjedoče o životu i radu tog pozorišnog, televizijskog i filmskog glumca

Trećeg dana Festivala bh. pozorišta u Jajcu danas će u okviru pratećeg programa biti predstavljena monografija autorice Branke Sančanin “Umoran od dodira-Uglješa Kojadinović, život i djelo“.

Ulješa Kojadinović (Glamočani (Srbac, BiH 1936./Bosanska Gradiška, 1982.), bio je hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac.

Prvi stalni angažman imao je u kazalištu Komediji, a nakon pet sezona, 1960. godine, prešao je u Hrvatsko narodno kazalište u kome je ostvario uloge u predstavama poput: Molièrov Građanin plemić, Demoni Fjodora Dostojevskoga, Ranjena ptica Marijana Matkovića, a posebno se istaknuo kao Horacije u Shakespeareovom Hamletu. Pamti se po ulogama u mnogim filmovima, dramama i TV serijama (Licem u lice, Tri jablana, Kaja, ubit ću te!, Nepokoreni grad, Doktor Mladen, Mačak pod šljemom, Prosjaci i sinovi, Paviljon 6, Žutokosi, Zlostavljanje, Najljepše zvanje na svijetu, Oko, Debeli lad, Fiškal, U registraturi,Velo misto i dr.), Velom mistu. Pred kraj života osnovao je vlastitu kazališnu trupu i širom Jugoslavije igrao Davida Štrpca, u predstavi po čuvenom Kočićevom „Jazavcu pred sudom“.

U monografiji se nalazi 270 fotografija i dokumenata koji svjedoče o životu i radu tog pozorišnog, televizijskog i filmskog glumca.

Monografiju će predstaviti reditelj Marko Misirača i književnik Darko Cvijetić.

U okviru pratećeg programa festivala biće upriličeno sjećanje na bh. pozorišnu i televizijsku glumicu Šefiku Korkut-Šunje (Travnik, 1932/1933 /17. februar 2022)

Korkut-Šunje bila je dugogodišnja članica Glumačkog ansambla BNP Zenica. Bila je poznata i kao kao prva školovana glumica među Bošnjakinjama. Prvi stalni glumački angažman imala je u Šibeniku, dok je u BNP-u Zenica došla 1956. godine gdje je ostala do kraja svoje karijere 1991. godine, kada je penzionisana.