Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općina Novo Sarajevo

Predat zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti za gradnju Muzeja Ars Aevi

ars aevi skaka

Osnivač projekta Enver Hadžiomerspahić je tom prilikom istakao da će konačno Sarajevo dobiti muzej savremene umjetnosti

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i pravobranilac Sanjin Smajlović predali su danas načelniku Općine Novo Sarajevo Nedžadu Koldži zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju Muzeja savremene umjetnosti „Ars Aevi“ na lokaciji na Vilsonovom šetalištu.

Time je otvoren proces koji će rezultirati gradnjom muzeja u kojem će biti smještena jedna od najvrednijih zbirki moderne umjetnosti u Evropi i svijetu.

– Izgradnja Muzeja ‘Ars Aevi’, bez sumnje je jedan od najvažnijih kulturnih projekata u Bosni i Hercegovini i Sarajevu posljednjih nekoliko desetljeća. Zato smo ga uzeli kao prioritet, ma koliko ambiciozan bio. Danas smo otvorili proces koji omogućava do kraja ovog mandata gradske admistracije da počnemo građevinske radove – rekao je gradonačelnik Skaka.

Uvjeren je da će dobiti podršku Općine Novo Sarajevu, ali i svih u BiH kako bi ovaj grad i država dobili muzej savremene umjetnosti u koji će biti smještena zbirka Ars Aevi koju sačinjavaju djela nekih od najvećih svjetskih umjetnika.

Osnivač projekta Enver Hadžiomerspahić je tom prilikom istakao da će konačno Sarajevo dobiti muzej savremene umjetnosti, a vrijedna djela iz kolekcije svoj stalni dom, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.