Kultura

Sarajevo

Predstava All Inclusive Amile Terzimehić u Pozorištu mladih

19/09/2019

Predstava je namijenjena za odrasle osobe, a režiju su uradile Amila Terzimehić i Ena Kurtalić

retpremijera predstave All Inclusive koja je tema istraživanja studentice glume master studija Amile Terzimehić na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu bit će igrana u Pozorištu mladih Sarajevo u petak, 20. septembra.

Predstava je namijenjena za odrasle osobe, a režiju su uradile Amila Terzimehić i Ena Kurtalić. U predstavi igraju Amila Terzmehić, Ena Kurtalić, Jasmin Džemidžić i Merima Dervović. Kostimografiju i scenografiju je uradila Lejla Hodžić, saradnik za dramaturgiju je bila Emina Omerović, a dizajn plakata je uradila Nađa Čengić. Mentor rada je bio Ermin Bravo.

Direktorica Pozorišta mladih Sarajevo Lejla Panjeta je izjavila da predstava All Inclusive, u kojoj osobe s invaliditetom scenskim pokretom govore o posebnim potrebama koje imamo svi i u kojoj se kroz magistarski rad autorice Amile Terzimehić istražuje sopstveno tijelo, granice i mogućnosti prihvatanja sebe i drugog.

-Ova predstava za odraslu publiku, ispituje arhetipske obrasce Ružnog pačeta kroz Lacanov svijet u ogledalu i sukob s tim svijetom – rekla je Panjeta.

Amila Terzimehić je izjavila da predstava “All Inclusive” govori o slobodi i drugačijem.

-Ona je rezultat višemjesečnog istraživanja koje se temeljilo na dijalogu moje tijelo i ja. Kao umjetnici imamo obavezu mijenjati mišljenje ljudi, buditi svijest, ukazivati na probleme i postavljati pitanja. Aktivnim učešćem osoba sa invaliditetom rušimo stereotipe na način da oni mogu biti glumci i performeri. Svi smo jednaki na sceni – rekla je .“

Pozorište mladih nastavlja da prevazilazi granice i otvara svoja vrata autorima sa inovativnim, originalnim i kreativnim rezultatima u svim oblastima umjetničkog izražavanja, uz prilagodjenje za osobe sa invaliditetom, navodi se u saopštenju Pozorišta mladih.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.