narodno pozorište sarajevo

Predstava “Bordel Eden” kao putovanje kroz duše i emocije njenih aktera

l_3c133a44b9be30c3a6efc0daab6aea81

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić istaknuo je da svako novo umjetničko rukovodstvo ima ambiciju da donese svježinu, nova lica, a predstojeća premijera, smatra, to i donosi

Dramska predstava “Bordel Eden“ rađena po motivima drame Benjamina Bajramovića, u režijskoj postavci Mirjane Medojević premijerno će biti izvedena za kraj aktuelne sezone u Narodnom pozorištu Sarajevo, u petak, 10. juna.

Dramski tekst “Bordel Eden” označen žanrovski kao groteskna melodrama proglašen je najboljim angažiranim dramskim tekstom na Heratefactovom konkursu u toj kategoriji. Između osamdeset radova pristiglih iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije, Bajramovićevo ostvarenje je ocijenjeno najboljim.

Kako je rečeno, alegorična je to priča o postratnom bh. društvu i svoj njegovoj bijedi.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić istaknuo je da svako novo umjetničko rukovodstvo ima ambiciju da donese svježinu, nova lica, a predstojeća premijera, smatra, to i donosi.

– Ovo će biti predstava u kojoj ćemo bukvalno koristiti cijelu zgradu – pojasnio je Mustafić.

Umjetnička direktorica Drame Narodnog pozorišta Vedrana Božinović kazala je da je riječ o izvanrednom savremenom dramskom tekstu.

-Ali, pozorište nije samo lijepo čitanje pozorišnog teksta na sceni. Kada sam birala ko će postaviti tekst tražila sam nekoga ko čita između redova, nekoga ko zna iščitati ne samo komad već i pisca – kazala je Božinović.

Ona je također navela da se na audiciju za uloge prijavilo više od 70 glumaca, te da će se na sceni naći različite generacije, od onih kojima su to prvi koraci, do već iskusnih.

-Ovo je i putovanje kroz ljude koji čine ovu predstavu, kroz njihove emocije, duše, strahove, traume … Ova je predstava brutalna i nježna u isto vrijeme. Jaka i ranjiva, začudna bajkovita, realna… – kazala je Božinović istakavši da je predstava potpuni repertoarski iskorak.

Glumica Amina Begović kazala je da je režiserka Mirjana Medojević na audiciji, tačnije radionici na kojoj je birala glumce, pri izboru bila dobar selektor. Ona je, smatra Begović, izabrala za ovu ansambl predstavu 15 glumaca za koje je osjetila da bi mogli da je iznesu zajednički.

U predstavi u trajanju od šest sati igraju: Amina Begović, Amra Kapidžić, Sanela Pepeljak, Sanela Krsmanović, Dina Mušanović, Ana Tikvić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Nerman Mahmutović, Riad Ljutović, Mak Čengić, Mirvad Kurić, Damir Čobo, Alen Konjicija i Faruk Hajdarević.

Dramaturgiju potpisuje Benjamin Konjicija, asistentice režije su Minja Novaković i Mina Vavan, kostimografkinja je Lejla Hodžić, prostore su uredili Mirjana Medojević, Gabrijel Lazić i Faruk Hajdarević, dok su za scenski pokret zaduženi Jurij Konjar i Ena Kurtalić. Autorica plakata je Sanja Kulenović.

Prva repriza je na repertoaru u subotu, 11. juna.