Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstava “Bosanska bajka” izvedena u Kotor Varošu

Bosanska bajka Kotor Varos (7)

U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine sinoć  je u Kotor Varošu izvedena predstava za djecu “Bosanska bajka”, koju je režirao Nedim Malkočević, a producirao Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona.

Ova predstava je do sada izvedena četiri puta u Tuzli, a večerašnje peto izvođenje u prepunom Omladinskom domu Kotor, bilo je prvo gostovanje “Bosanske bajke”. Povratnici, posebno mališani, uživali su u pedesetominutnoj predstavi koja na bajkovit i zabavan način govori o bosanskom jeziku, tradiciji, kulturi i historiji.
U predstavi igraju Feđa Zahirović, Hasiba H. Mehmedović i Hasan Sušić. Bosanska bajka govori o troje prijatelja, koji nakon otvaranja čarobne knjige u muzeju ostanu začarani. Kako bi se oslobodili, oni moraju pronaći ključ tajne zvane Bosna.

U svojoj pustolovini, Damir, Maja i Dino upoznaju vilu sa Majevice koja ih uči o sevdalinci, ribara iz Krajine koji ih uči o starim boanskim riječima, te dolaze do Vlašića, gdje uče o tradicionalnim bosanskim jelima. Kroz predstavu su prikazane bosanske prirodne ljepote i stećci, koji pomažu prijateljima da pronađu tajni bosanski ključ.

Tuzlanski glumci su na kraju predstave nagrađeni gromoglasnim aplauzom.

Izvođenju predstave je prisustvovao i Ramiz salkić, potpredsjednik entiteta RS.

Bosanska bajka će u narednim danima biti izvedena u Tuzli, te u drugim gradovima naše zemlje.