Predstava “Bosanska bajka” u Osmacima i Zvorniku

nedim malkocevic

Pozorišna predstava za djecu “Bosanska bajka”, koja je rađena u produkciji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli i u režiji Nedima Malkočevića, u narednim danima će biti izvedena u Osmacima i Zvorniku.

Predstava će najprije biti izvedena 20. augusta u Domu omladine u naselju Hajvazi na području općine Osmaci, a u okviru manifestacije “Dani povratka 2017”. Potom, tuzlanski glumci će predstavu igrati 24. augusta u Domu omladine u Zvorniku u okviru manifestacije “Kušlat 2017”.

Kako je saopćeno iz BKC-a Tuzla, “Bosanka bajka” bit će izvedena pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, a radi se o jedinstvenom projektu podrške povratničkoj populaciji. Cilj je da se djeca kroz pozorišnu umjetnost upoznaju s vrijednostima i ljepotama njihove domovine, te da se i ovoj populaciji pruže kvalitetni i vrhunski kulturni sadržaji.

Predstava govori o troje prijatelja koji nakon otvaranja čarobne knjige u muzeju ostanu začarani. Kako bi se oslobodili, oni moraju pronaći ključ tajne zvane Bosna. U svojoj pustolovini, Damir, Maja i Dino upoznaju vilu sa Majevice koja ih uči o sevdalinci, ribara iz Krajine koji ih uči o starim bosanskim riječima, te dolaze do Vlašića, gdje uče o tradicionalnim bosanskim jelima.

U predstavi igraju Feđa Zahirović, Hasiba H. Mehmedović i Hasan Sušić.

Scenografiju je radio Hari Ejubović, tekstove pjesama je pisao Samir Karić, muziku za pjesmu “Domovina” je komponovala Mirela Ibrahimović Mehanović, svjetlo majtor je Husein Ahmetašević, dok je ton majstor Ademir Omerćehajić, saopćeno je iz JU BKC Tuzla.