Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Internacionalni teatarski festival

Predstava “Braća Karamazovi-sve sretne porodice nalik su jedna na drugu” večeras otvara MESS

mess

ZKM je 30-ak puta gostovao na Festivalu MESS, te je u tom smislu Abramović Milković kazala da im je ovo prvo gostovanje, te da su se temeljito pripremali za scenu sarajevskog MESS-a

Internacionalni teatarski festival MESS bit će večeras svečano otvoren u Narodnom pozorištu Sarajevo i to predstavom “Baraća Karamazovi – sve sretne porodice nalik su jedna na drugu” Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) režisera Olivera Frljića.

Na konferenciji za medije je direktor MESS-a Nihad Kreševljaković, direktorica Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) Snježana Abramović Milković, glumci iz distihta “Braća Karamazovi” Dado Ćosić i Adrian Pezdirc, te reditelj predstave “Zašto ih nije briga? Ko je pokvario zamrzivač” koja će imati festivalsku premijeru Petar Pejaković, ukazali su na važnost predstava koje oslikavaju stvarnost.

– Izuzetno mi je zadovoljstvo što večeras nastavljamo sa 62. festivalom MESS. Čast mi je da su gosti naši prijatelji iz ZKM-a, a radi se o predstavi Olivera Frljića, jednog od najznačajnijih evropskih redatelja danas. To je prvo gostovanje predstave – kazao je Kreševljaković.

ZKM je 30-ak puta gostovao na Festivalu MESS, te je u tom smislu Abramović Milković kazala da im je ovo prvo gostovanje, te da su se temeljito pripremali za scenu sarajevskog MESS-a.

– Pokušavamo se baviti društveno relevantnim temama. To najčešće nije simpatično onima koji finansiraju kulturu. Publici da. Mi smo oni koji promišljamo stvarnost. Imamo društveni zadatak da progovaramo o onome što nas tišti i repertoarom smo već odavno izišli iz zone udobnosti, komfora, zabave i dopadljivosti. Tjeramo publiku na razmišljanje, a publika to jako cijeni, jer, mi smo kao neki zadnji bastion iskrenosti – kazala je ona.

Navela je da se time bave i “Braća Karamazovi”. Oliver, navela je, priča o stvarnosti onakva kakva je, tragičnija i gora, kada je čitamo po portalima, ali se kazalište uvijek doživljava drugačije. Smatra da je Oliver Frljić najbolji izvozni proizvod, a to se dovoljno ne cijeni u Hrvatskoj. ZKM je ansambl koji voli.

– Karamazovi su njegov izbor, jer kroz klasike je uspio približiti ljudima danas i raspad ličnosti, obitelji, disfunkcionalnost svih institucija, od suda do manastira, tako da je predstava polifonijska – što podsjeća na portale, gdje praktički ne znate pravu istinu – ustvrdila je ona.

Ćosić i Pezdirc su kazali da je Frljić inspirativan i spreman, posvećen dramatizaciji, a odabrati zajedno sa Ninom Gojić neku osnovnu liniju Braće Karamazovih, što nije lak zadatak, to su uspjeli, sadržati i iznijeti van osnovni konstrukt priče oko koje su radili sve ostale stvari.

– Karamazovi su i više nego dobra predstava, tu je snaga i volja ansambla, zajedno sa Oliverom i Oliver sa nama i mislim da vas nećemo razočarati večeras – kazao je Ćosić.

Mali MESS želi poslati snažnu poruku socijalne inkluzije, bavljenja različitostima kao bogatstvu, odgajanja novih generacija sa idejama empatije, suosjećanja, ljubavi, brige o drugima.

Shodno tome, Mali MESS će sutra otvoriti predstava “Zašto ih nije briga? Ko je pokvario zamrzivač?” u režiji Petra Pejakovića, a riječ je o crnogorsko-bosnasko-hercegovačkoj predstavi.

– Naša predstava se bavi ekologijom, bazirana je na osjećanjima, emocijama – kazao je Pejaković.

Pet životinja sa sjevernog pola napuštaju svoju domovinu, jer se ona topi. Postaju izbjeglice i na tim putovanjima sreću desetak različitih katastrofa koje im čovjek priređuje.

– To što mi radimo planeti Zemlji je nešto što se ne pitamo. U krajnjoj liniji, licemjerno je, djeci prebacujemo teret da možda oni nešto urade bolje od nas – pojasnio je Pejaković.

Od 30. septembra do 9. oktobra MESS će predstaviti 14 produkcija, kao i sedam produkcija u okviru Malog MESS-a, a među kojima su ukupno i tri festivalske premijere.

Gosti festivala dolaze iz Njemačke, Mađarske, Italije, Švicarske, Grčke, Kipra, Japana, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.