Kultura

U režiji Aleša Kurta

Predstava “Bullying Collection” 1. decembra na sceni SARTR-a

29/11/2022

S obzirom da se na vršnjačko nasilje najviše pažnje obraća kada ono eskalira do te mjere da dovodi do ubistva/samoubistva, "Bullying Collection" želi ukazati na sveprisutni problem

U četvrtak, 1. decembra sa početkom u 20 sati, na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, biće ponovo izvedena predstava “Bullying Collection” reditelja Aleša Kurta.

Predstava je nastala prema tekstovima grupe autora (Nejra Babić, Aleš Kurta, Sam Guzman, Ian Mc Wethy).

S obzirom da se na vršnjačko nasilje najviše pažnje obraća kada ono eskalira do te mjere da dovodi do ubistva/samoubistva, “Bullying Collection” želi ukazati na sveprisutni problem.

Na osnovu statističkih podataka, nažalost, ustanovljeno je da je svako treće dijete u Bosni i Hercegovini žrtva nasilja. Pozorište i ova predstava žele omogućiti onima koji su najčešće samo brojevi u statistici da progovore. Jer je važno i neophodno.

Bullying Collection je predstava sačinjena od niza scena koje temu vršnjačkog nasilja tretiraju iz različitih perspektiva. Bullying nije problem učitelja, roditelja, psihologa, druge djece, grada, zemlje, sistema. Bulying je zločin u kojem svi oni učestvuju.

U predstavi igraju: Selma Alispahić, Maja Salkić, Ana Mia Karić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Davor Sabo, Adnan Kreso i Vanja Matović.

Autorski tim osim glumaca čine još i dramaturginja – Nejra Babić, scenograf – Vedran Hrustanović, kostimografkinja – Lena Samardžić, koreograf – Branko Potočan, autor muzike – Nedim Zlatar, fotograf- Dženat Dreković i dizajner Đorđe Jovanović.

Cijena ulaznica iznosi deset KM, a rezervacije se mogu obaviti pozivom na brojeve 033 664 070 ili putem maila blagajna@sartr.ba.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.