Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Predstava ‘Bullying Collection” u SARTR-u povodom Svjetskog dana teatra za djecu i mlade

l_43c1d107ada0adb2b44301c6cbf58437

Predstava “Bullying Collection” bavi se tematikom vršnjačkog nasilja, a važnost te teme su sinoć prepoznali i učenici koji su nakon predstave bili potaknuti otvoreno razgovarati sa glumcima o vršnjačkom nasilju, primjerima i prevenciji te vrste nasilja koje je veoma rasprostranjeno u svijetu, kao i u BiH

Predstava “Bullying Collection” reditelja Aleša Kurta, povodom Svjetskog dana teatra za djecu i mlade koji se obilježava 20. marta i Svjetskog dana teatra čije obilježavanje predstoji 27. marta, sinoć je u SARTR-u odigrana pred najmlađom publikom, učenicima petih razreda Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić” iz Sarajeva.

Nakon predstave, učenici su imali priliku razgovarati sa glumcima iz predstave o vršnjačkom nasilju i suočavanju sa svakodnevnim izazovima odrastanja.

Predstava “Bullying Collection” bavi se tematikom vršnjačkog nasilja, a važnost te teme su sinoć prepoznali i učenici koji su nakon predstave bili potaknuti otvoreno razgovarati sa glumcima o vršnjačkom nasilju, primjerima i prevenciji te vrste nasilja koje je veoma rasprostranjeno u svijetu, kao i u BiH.

Na osnovu statističkih podataka ustanovljeno je da je svako treće dijete u Bosni i Hercegovini žrtva nasilja. Pozorište i ova predstava žele omogućiti onima koji su najčešće samo brojevi u statistici da progovore. Jer je važno i neophodno, saopćeno je iz SARTR-a.

Djeca i mladi su osjetili utjecaj gubitka socijalizacije, samopouzdanja i nade i to je duboko uticalo na njihovo mentalno zdravlje; donosioci odluka posvuda sjede i primjećuju. “Bullying Collection” je predstava sačinjena od niza scena koje temu vršnjačkog nasilja tretiraju iz različitih perspektiva. Bullying nije problem učitelja, roditelja, psihologa, druge djece, grada, zemlje, sistema. Bullying je zločin u kojem svi oni učestvuju, navodi se.

“Našoj mladoj publici i učesnicima umjetnost, kultura, teatar i performans su potrebniji nego ikada prije; ona suštinska iskustva koja pružaju otvaranja, šira gledišta, mogućnost nemogućnosti, zabave i čuda, ljepote i emocija; iskustva koja daju smisao haotičnom svijetu i podsjećaju nas na veze čovječanstva” – Ova poruka čita se danas u svim teatrima za djecu i mlade u svijetu, a potom će biti izvedene brojne predstave i drugi programski sadržaji namijenjeni upravo njima.

– Jedna od naših glavnih misija je da privučemo djecu i mlade u teatar. Oni će odlučivati kakav će biti teatar budućnosti. Ne mi – izjavio je direktor SARTR-a Aleš Kurt.

Predstava “Bullying Collection” biće izvedena i večeras kao i sutra 23. marta za učenike OŠ “Musa Ćazim Ćatić”.