Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U režiji Gianluca Iumienta

Predstava “Call me God” ponovo na sceni SARTR-a, petoro glumaca igraju oko 50 likova

predstava
Foto: SARTR
Detalj iz predstave "Call me God"

“Call me God“ se bavi zastrašujućom, istinitom pričom o dvojici snajperista koji su u jesen 2002. godine terorizirali Washington u razdoblju od tri sedmice

U Sarajevskom ratnom teatru SARTR-u, 24. maja, sa početkom u 20 sati biće ponovo izvedena predstava „Call me God“ prema tekstu grupe autora: Gian Maria Cervo, Marius von Mayenburg, Albert Ostermaier, Rafael Spregelburd, a u režiji Gianluca Iumienta. Predstava nastaje u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra, Teatro Stabile Delle Arti Medioevali, Associazione La Dramaturgie i Associazione culturale Ideagora.

“Call me God“ se bavi zastrašujućom, istinitom pričom o dvojici snajperista koji su u jesen 2002. godine terorizirali Washington u razdoblju od tri sedmice. Dvojica muškaraca, pod nadimkom “Beltway Snipers”, ubili su najmanje deset građana.

Pored jedne od žrtava ostavili su tarot kartu na kojoj je bilo napisano „Call me God“.

U režiji Gianluce Iumienta, bosanska verzija ove priče predstavljena je kao brehtovska epska drama, u kojoj pet glumaca ulazi i izlazi iz različitih uloga. Oni nose odjeću svih žrtava, vlastitih progonitelja, očevidaca i samih snajperista. Hrabro, Maja Salkić, Jasenko Pašić, Amila Terzimehić, Alban Ukaj, i Enes Kozličić tumače skoro pedeset različitih likova.

U ovoj predstavi, slučaj ovih ubistava, kao i samih motiva ubica je prikazan sa više različitih tačaka gledišta kako bi ilustrovao, prije svega, ljudsku dimenziju događaja.

“Jedno jutro u kome se život promijenio i svijet srušio, nemoćni smo, tražimo odgovore. Svijet u kome danas živimo, teško nam nudi načine na koje bismo komunicirali jedni sa drugima, a posebno sa mladima, budimo se sa strahom i neodgovorenim pitanjima. Teatar oslobađa i usmjerava, poziva na razmišljanje. Kao društveno angažovan teatar pozivamo vas da SARTR doživite prostorom u kojem počinje komunikacija na najosjetljivije teme koje su, na žalost postale i naša svakodnevnica. Pozorište ima snagu, glasno govori o društvu i sigurni smo da moze biti posrednik u ozdravljenju društva”, rekla je Maja Salkić.

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti putem maila blagajna@sartr.ba ili telefonski na brojeve 033 664 070