Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

narodno pozorište mostar

Predstava “Derviš i smrt” u petak na online repertoaru NPM-a

narodno-pozoriste-dervis-i-smrt

Link putem kojeg će se moći pristupiti gledanju predstave „Derviš i smrt“ bit će objavljen na Facebook i Instagram profilu Narodnog pozorišta Mostar, kao i na web stranici www.npm.ba

U petak, 15. maja 2020 godine, od 20 sati na online repertoaru Narodnog pozorišta u Mostaru je predstava “Derviš i smrt” Meše Selimovića, u režiji Erola Kadića. Predstava je premijerno izvedena 2007., a obnovljena krajem 2015. godine.

Prema reditelju predstave “Derviš i smrt” Erolu Kadiću, Meša Selimović je “gradeći glavni lik u romanu ‘Derviš i smrt’, čitaocu dao umjetničku viziju čovjeka, tj. pojedinca u svijetu. Uspio je da nam prikaže odnos pojedinca i vlasti, da nas učvrsti u uvjerenju kako je mnogo apsurdnog u svemu što nas određuje: slučaj, strah, samoća, očaj, slike koje su iznad naše moći, naša sputanost i ograničenost da ovladamo tim silama, stalno raspinjanje između onoga što činimo i što bismo željeli biti i na kraju, smrt…”

“Pozivam za svjedoka vrijeme, početak i svršetak svega – da je svaki čovjek uvijek na gubitku” – ključna je rečenica kojom se predstava “čita”. Mnogo je onoga što bi u životu čovjek mogao da izgubi, vjeru u sve postojeće i da prosto izludi ili pak da zakorači u tragediju. A da se to ne bi desilo, čovjek mora da nađe neku tačku oslonca, u Boga, u neku ideju, u neku činjenicu, u sebi. Bez utopije nema ni života. Ključ čovjekove sreće i opstanka sadržan je u tome koji smo put odabrali… Ako čovjek pođe putem osvete, moći i mržnje, nema mu spasa (uvijek je na gubitku). Život ima jedino smisla ako se pronađe put dobrote, ljubavi i plemenitih ciljeva, ako se čovjek okrene čovjeku i u njemu pronađe sebi bliskog – idejni su aspekti o djelu “Derviš i smrt”.

U predstavi igraju: Šerif Aljić, Saša Oručević, Emir Spahić, Emir Sejfić, Mirsad Elezi, Ajla Hamzić, Goran Lozo, Jasmin Krpo, Vedran Vilogorac, Bojan Beribaka i Amela Kreso.

Link putem kojeg će se moći pristupiti gledanju predstave „Derviš i smrt“ bit će objavljen na Facebook i Instagram profilu Narodnog pozorišta Mostar, kao i na web stranici www.npm.ba.