Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pozorište mladih sarajevo

Predstava “Dječak sa koferom” u subotu otvara Mali MESS

210928_PLAKAT MALI MESS

Mali MESS je i ove godine besplatan za sve mališane

Pod okriljem Internacionalnog teatarskog festivala MESS, program za najmlađe ljubitelje teatra Mali MESS počet će u subotu, 2. oktobra, a sve predstave će biti u Pozorištu mladih Sarajevo, saopćila je Direkcija Festivala.

Mali MESS je i ove godine besplatan za sve mališane. Zbog trenutne epidemiološke situacije, broj besplatnih ulaznica ograničen, a mogu se preuzeti svakog radnog dana od 10 do 18 sati u prostorijama MESS-a na adresi Maršala Tita 54/I.

Direkcija apeluje da roditelji i mališani tokom predstava obavezno nose maske kako bi zaštitili sebe i druge.

– Mali MESS je najveća radost Festivala i važno nam je što će se teatar vratiti i najmlađoj publici. Odgoj mladih kroz teatar, umjetnost i sve plemenite vrijednosti je ključ da sutra upravo oni postanu pojedinci sa zdravim stavovima i mišljenjima, što je zapravo i jedna od glavnih misija samog festivala MESS i zbog toga nam je kontinuitet održavanja i Malog MESS-a uprkos svim okolnostima prioritet – ističe Ira Isović, selektorica Malog MESS-a.

Mali MESS ove godine otvara predstava „Dječak sa koferom“, koju realizuje Malo pozorište „Duško Radović“ iz Srbije. Predstava se kao dominantnom temom bavi pitanjem nasilne migracije djece, sve prisutnije pojave u savremenom društvu. Cilj predstave je da kod publike razvije empatiju prema raseljenim osobama.

U ponedjeljak, 4. oktobra, mališani će imati priliku da pogledaju lutkarsku predstavu “Junaci Pavlove ulice” Lutkarskog kazališta Mostar. Legendarna priča o pitanju časti i hrabrosti te želji za pripadanjem. Predstava pokušava progovoriti o uzaludnosti i izostanku smisla svake bitke koja znači nečiji život. Također i narednog dana, Pozorište lutaka Mostar odigrat će predstavu „O nježnosti“ koja govori o moći nježnosti da preobražava tragikomične situacije u katarzično teatarsko i ljudsko iskustvo.

Bosansko narodno pozoriše iz Zenice 6. oktobra izvest će predstavu „Psić boje neba“ koja govori o univerzalnoj temi borbe dobra i zla.

Zatvaranje ovogodišnjeg Malog MESS-a će biti u online izdanju, a mališani će na Youtube kanalu Festivala imati priliku da 7. oktobra u 12 sati premijerno pogledaju predstavu „Mali princ“, Otvori pRozorište kolektiva.

“Mali princ” je posvećen djeci, roditeljima, bh. kolegama i koleginicama, koji su s timom Otvori pRozorišta dijelili magiju pričanja priča iz svojih domova za vrijeme lockdowna 2020. godine. Projekat je realiziran kroz Platformu MESS 60.