Kultura

Predstava “Gospođa ministarka” otvara Mostarsku lisku

22/04/2017

Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica “Gospođa ministarka” , u režiji Slađane Kilibarde večeras će u 20 sati u Narodnom pozorištu u Mostaru otvoriti natjecateljski program 14. međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”, koji se realizira se pod motom “Smijehom do slobode”.

Riječ je o čuvenoj Nušićevoj komediji, koja smjelo govori o utjecaju politike na društvo, konstantnoj smjeni vlasti i pojedincima koji zloupotrebljavljavaju politički položaj za vlastite prizemne interese, kojima se prikazuje stvarno stanje društva.

U ovoj predstavi lik Živke – gospođe ministarke, inteligentne, snalažljive i primitivne žene, stoji u sjeni svoga muža ministra, no zapravo je ona ta koja upravlja svime u obitelji i oko nje. Naslovna uloga u predstavi povjerena je glumici Faketi Salihbegović – Avdagić, koja je ovom predstavom obilježila dvadeset pet godina glumačkog angažmana u BNP Zenica i trideset pet godina posvećenosti umjetničkom radu i teatru.

Predstava zeničkog teatra nanovo oživljava djelo Branislava Nušića na relativno klasičan način, ipak se koristeći i modernim elementima.

U predstavi igra skoro cijeli glumački ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kao i nekoliko stalnih suradnika. Kostimografija i scenografija je povjerena Sabini Trnki, dramaturgiju predstave potpisuje Hasan Džafić, dok je izbor glazbe načinila redateljica Slađana Kilibarda, priopćeno je iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Ovogodišnji 14. međunarodni festival komedije “Mostarska liska” održava se od 22. do 29. travnja u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.