"tkt"

Predstava “Gretica str. 89” ponovo na sceni Tetra Kabare Tuzla

gretica (1)

Riječ je o tekstu poznatog njemačkog autora Lutza Hubnera, koji zadire u drugu stranu pozorišta, u proces nastajanja predstave kroz uvježbavanje 89. stranice Goetheovog “Fausta”

Predstava “Gretica str. 89“, nastala u produkciji Teatra Kabare i Akademije dramskih umjetnosti Tuzla te u saradnji s Maticom hrvatskom 2016. godine, izvedenaje sinoć u Tuzli.

Predstavu je režirao Vlado Kerošević, a uloge su ostvarili Damir Mahmutović i Alisa Brkić.

-Udruženje građana Teatar Kabare Tuzla nastavlja dugogodišnju saradnju s Maticom hrvatskom zato što smatramo da kao neka vrsta partnera u ovim kultrunim manifestacijama, možemo zapravo da pomognemo jedni drugima i da na neki način nadogradimo jedni druge i učinimo da je kulturna politika i kulturni milje našeg grada ali i kantona bogatiji, kvalitetniji i bolji – kaže za Fenu profesor na Akademiji dramskih umjetnosti Damir Altumbabić.

Riječ je o tekstu poznatog njemačkog autora Lutza Hubnera, koji zadire u drugu stranu pozorišta, u proces nastajanja predstave kroz uvježbavanje 89. stranice Goetheovog “Fausta”.

Imala je nekoliko gostovanja od kojih se ističu 14. Kazališne Virovitičke igre 2018. (14VIRKAS) gdje je virovitička publika ovu duodramu ocijenila visokom ocjenom 4,64, te iste godine u sklopu međunarodne razmjene izvedena je i na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Glumica Amila Brkić kazala je da posebnost predstave ta da pozorište prikaže iz onog ugla koji je većini manje poznat.

-Zanimljivnost ove predstave upravo je u tome što je to jedna glumačka predstava koja se bavi pozorištem i priča nam kako je to s druge strane rampe. Susrećemo se tu s devet različitih tipologija koje rade jednu te istu scenu i nijednom paru to neće poći za rukom. Upravo u tim sukobima koji se dešavaju u teatru, a teatar je zasnovan na sukobu, upravo je to ta najveća zanimljivost. Namjena predstave je da se zaviri iza kulisa u pravo pozorište. Jedna od replika kaže ‘Pravo pozorište se često desi prije ili poslije proba’ – kaže Brkić.