npm

Predstava ‘Heroj nacije’ otvara ovogodišnju Mostarsku lisku

mostarska liska 2

Govoreći o predstavi “Heroj nacije” koja otvara ovogodišnji festival, redatelj Goran Damjanac je istaknuo kako je riječ o crnoj komediji pisca Ivana M. Lalića te o djelu koje je na tragu onog najboljeg “što imamo od balkanskog humora”

Premijernom izvedbom predstave “Heroj nacije”, nastale u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, u četvrtak, 23. rujna, u Mostaru će svečano biti otvoreno osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”.

U osam dana trajanja festivala posjetitelji će imati priliku uživati u sedam kazališnih komada komediografskog žanra iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, te koncertu kojim će 30. rujna festival biti zatvoren, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

– I ove smo kao i prethodnih godina imali oko 50 prijava za festival iz pet zemalja okruženja pri čemu smo izvršili odabir sedam predstava za glavni, natjecateljski program – kazao je novinarima direktor NP Mostar Almir Mujkanović.

Po njegovim riječima, pored glavnog, natjecateljskog dijela, ovogodišnji festival obiluje dodatnim sadržajima u off programu, kao što su radionice, izložbe, koncerti i brojni drugi sadržaji.

– Mislim da je to više nego dovoljno da Mostar, odnosno Narodno pozorište u Mostaru u određenom smislu bude centar kulturnih događanja u narednim danima – ustvrdio je Mujkanović.

Umjetnički direktor NP Mostar i selektor festivala Emir Spahić kazao je kako će usprkos pandemiji ovogodišnja Mostarska liska publici ponuditi sedam kvalitetnih predstava od kojih je pet iz Bosne i Hercegovine, te po jedna iz Hrvatske i Srbije.

– Usprkos svim problemima mislim da ćemo i ove godine imati sadržajno jako kvalitetan festival – naglasio je Spahić i pozvao ljubitelje komedije da se pridruže ovogodišnjoj Mostarskoj lisci.

Govoreći o predstavi “Heroj nacije” koja otvara ovogodišnji festival, redatelj Goran Damjanac je istaknuo kako je riječ o crnoj komediji pisca Ivana M. Lalića te o djelu koje je na tragu onog najboljeg “što imamo od balkanskog humora”.

– To nije samo humor radi humora ili ona kabaretska ili mjuziklovska zabava, to je vrlo promišljen humor – kazao je Damjanac i izrazio zadovoljstvo što je u Mostaru imao priliku raditi na ovom projektu.

Zadovoljstvo radom na predstavi na konferenciji su izrazili i dramaturg predstave “Heroj nacije” Kemal Bašić, scenografkinja i kostimografkinja Azra Imamović, te glumci Saša Oručević i Amela Kreso.

Program 16. MFK ‘Mostarska liska’ 

Na rasporedu ovogodišnje Mostarske liske 24. rujna je komedija “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” autora Ive Brešana, u režiji Nikole Pejakovića, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Naredne večeri, 25. rujna, nastupa ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Mostar s predstavom “Ja od jutra nisam stao” autorice Une Vizek, u režiji Dražena Krešića.

Nedjelja, 26. rujna, rezervirana je za nastup Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i predstavu “Pozorište za početnike” autora Vedrana Fajkovića, u režiji Admira Glamočaka.

U ponedjeljak, 27. rujna, stiže ansambl pozorišta Planet Art Zagreb, a predstavit će se s komedijom “Ritina škola” autora Willy Russella, u režiji Marka Torjanaca.

U utorak, 28. rujna, slijedi izvedba predstave “Sakati Bili sa Inišmana” autora Martina Mcdonagha, u režiji Predraga Štrbca, nastala u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Posljednje večeri natjecateljskog dijela festivala, u srijedu, 29. rujna stižu gosti iz Srbije – Kruševačko pozorište, s predstavom “Čekajući Godoa” autora Samuel Becketta, u režiji Vladimira Popadića.

Zatvaranje festivala održat će se u četvrtak, 30. rujna, svečanom ceremonijom dodjele nagrada i koncertom bh. sevdah benda Divanhana u čast nagrađenih.

Za stručno ocjenjivanje predstava Mostarske liske ove godine zaduženi su dramaturg Almir Imširević, redatelj Marko Misirača, te glumac i redatelj Velimir Njirić.

Žiriji medija čine novinarke Meliha Smajkić (Dnevni avaz), Cvita Kusić (FENA) i Rosanda Zovko (FTV), a žiri publike Nada Dalipagić, Faris Smajkić i Sarah Sarić.

Sve predstave i koncert bit će održani na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar s početkom u 20 sati, uz poštivanje mjera i naredbi Kriznog stožera FBiH koje su na snazi.

Ulaznice za festival su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati. Cijena ulaznice je 10 maraka, a dostupni su i paketi po cijeni od 50 maraka (ulaz na sve predstave festivala te koncert).

Iz NPM-a napominju kako je, u skladu s epidemiološkim mjerama, broj posjetitelja ograničen.

NPM