Velika scena

Predstava “Heroj nacije” u petak u NP Mostar

02-Heroj nacije – slika-3-1 by SNV (1)

Cijena ulaznice iznosi 10 KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM

U petak, 15.04.2022.god., na Velikoj sceni, ansambl Narodnog pozorišta Mostar odigrat će reprizu predstave „Heroj nacije“ Ivana M. Lalića, u režiji Gorana Damjanca. Ova crna komedija, kako je žanrovski opisuju pisac i reditelj, tematizira stanje duha običnog čovjeka kroz prizmu „skrivenih“ kamera, i kao posljedicu, raskol unutar ličnosti koja se nađe između stvarnosti i realitija – parastvarnosti.

Smješten u radničku klasu na rub propasti, disfunkcionalno-funkcionalan brak i porodicu, a glumačkim i dramaturškim intervencijama lokaliziran u Mostar, Budimir se od prve scene nalazi u grču, anksiozan, nesiguran i isfrustriran, na rubu između života i smrti, stvarnosti i parastvarnosti. Paralelno tome, sama dramaturška konstalacija ovog karaktera smještena je rubno, između univerzalnog simbola, pojave (možda čak i stereotipa) tzv. „običnog čovjeka“, i dramskog karaktera, što svoje formalno uporište pronalazi u samoj ideji komada, i u rediteljskom konceptu. I ostali likovi su, također, postavljeni na isti rub između pojave i trodimenzionalnih, živih karaktera. Ono arhetipsko, pojavno u njima, polazi iz referenci na kultne likove iz dramskog opusa Dušana Kovačevića, koji su već pet decenija neodvojivi dio kolektivne svijesti naroda zapadnog Balkana. Te suptilne reference, indirektni omaž velikom srpskom komediografu, funkcioniraju i kao izvori asocijativnih nizova, kojima se dodatno nijansiraju i obogaćuju likovi koje vidimo na sceni.

Glumačku postavu čine: Saša Oručević, Amela Kreso, Fatima Kazazić Obad, Dražen Pavlović, k.g, Emir Spahić i Vedran Vilogorac.

Cijena ulaznice iznosi 10 KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM.

Ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 – 14 sati, na dan igranja predstave od 9 do 14 sati te od 18 do 20 sati. Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: marketing@npm.ba, porukom u inbox na Facebook ili Instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.