Predstava HKUD “Didak” Gradnići najbolja na Festivalu Fedra

fedra_nagrade222

Predstava “Smak svita“ HKUD “Didak“ Gradnići proglašena je najboljom u cjelini u takmičarskom programu 46. teatarskog festivala BiH “Fedra“, koji je završen sinoć u Bugojnu.

Članovi ovog pozorišta iz čitlučke općine kući su odnijeli još nekoliko nagrada Stručnog žirija, u kojem su bili glumica Narodnog pozorišta RS-a Slađana Zrnić, glumac Narodnog pozorišta u Sarajevu Aldin Omerović i glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Enes Salković.

Naime, nagrada za režiju dodijeljena je reditelju predstave “Smak svita“ Robertu Peharu, nagrada za najbolju žensku ulogu glumici Andrijani Zubac, a nagrada za muziku Gabrijelu Prusini.

Članovi Žirija publike su, također, ovu predstavu proglasili najboljom na Festivalu u Bugojnu.

Nagradu za scenografiju dobio je Antonio Džolan za predstavu “Zašto vuk ne pase travu“ bugojanskog teatra “Fedra“, a glumac ovog pozorišta Suad Velagić nagradu za najbolju mušku ulogu.

Nagrada za kostimografiju pripala je Suadu Avdagiću za predstavu “Potjera“ Gradskog pozorišta Živinice, koje je imalo i najboljeg mladog glumca na Festivalu – Armina Suljića.

Najbolju kolektivnu igru prikazali su glumci Gradskog pozorišta Trebinje, a specijalna nagrada dodijeljena je Muratu Hasanagiću za ulogu Joze u predstavi “Potjera“ Gradskog pozorišta Živinice.

Pohvale Stručnog žirija uručene su Studentskom pozorištu Pale za predstavu “186. stepenik“, Senadi Milanović za adaptaciju teksta u predstavi “Zašto vuk ne pase travu“ Teatra “Fedra“, te voditeljici Dječijeg pozorišta “Eko-art“ iz Bugojna Sanji Krnjajić.

Festival je zatvorio načelnik Bugojna Hasan Ajkunić, dok je zahvalnice sponzorima i pokroviteljima uručio direktor Kulturno-sportskog centra Mirza Idrizović.

Ceremoniji zatvaranja Festivala prethodila je predstava “Maturanti“, koju su odigrali gosti iz Republike Hrvatske, članovi Satiričnog kazališta mladih iz Slavonskog Broda.