Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

autorica Martina Mlinarević

Predstava “Huzur” u petak u Narodnom pozorištu Mostar

HUZUR (1)

Cijena ulaznice iznosi 10 KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru u petak, 14. februara 2020. godine bit će izvedena predstava “Huzur” autorice Martine Mlinarević, u režiji Alme Lapajne, sa početkom u 20 sati.

Predstava Huzur donosi priču o borbi, suočavanju sa najtežim ljudskim strahovima, o slobodi i odgovornosti. Tema je kompleksna, univerzalna i vječna. Sva pitanja koja se prožimaju kroz predstavu zapravo čovjek sam sebi postavlja kroz proces gradnje civilizacije.

“Teška dijagnoza mojega života otkrila mi je šokantne podatke o broju žena koje obolijevaju od ove bolesti svakodnevno, a posebno o dobnoj granici koja je užasavajuća pa su to danas većinom mlade žene ispod četrdesete. U tom kontekstu, Huzur je moje životno djelo jer sam željela lično doći s knjigom u sva ona mala i velika mjesta i gradove gdje smo bili na promocijama, pričati s ljudima očima, ne riječima, podijeliti iskustva, potrgati stigme nerazgovaranja o bolesti koju još zovemo onim najgorim, umotavamo u celofan kao što uloške još u granapu umotavaju u fišeke, da ne bi ko, ne daj Bože, vidio. Znam za desetke žena koje su svoj karcinom pronašle upravo nakon moje otvorene priče o njemu, i rekla sam, ako mi išta bude trebalo pisati u biografiji, neka stoji samo to. Da je neko negdje potaknut mojom pričom otišao doktoru na vrijeme i spasio vlastiti život. Huzur je i spomenik ljubavi. Ljubavi koja sve izdrži za ljubav. Borbi. Istrajnosti. Najviše – spomenik slobodi. Oslobađanju. Miru. Huzur je mir u svim dimenzijama ljudskog postojanja”, zapisala je o predstavi autorica Martina Mlinarević.

U predstavi igraju: Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Jasmin Krpo, Amela Kreso i Emir Sejfić. Dramatizaciju predstave potpisuje Adnan Lugonić, scenografiju Tomaž Marolt i Alma Lapajne, kostimografiju Alma Lapajne, a muziku Rambo Amadeus.

Cijena ulaznice iznosi 10 KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM.

Ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 – 14 sati, na dan igranja predstave od 9 do 14 sati te od 18 do 20 sati. Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: marketing@npm.ba, porukom u inbox na Facebook ili Instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.